Академичната общност участва в общоградското честване на 134 години от Съединението на България


Преподаватели, служители и студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в организираното от Община Свищов общоградско честване на 134 г. от Съединението на България. По традиция, честването се състоя пред паметника в градската градина на площад „Свобода”, където жители и гости на града отбелязаха една от най-паметните дати в българската история – 6 септември, денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 
Слово произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство” – Росен Маринов, който подчерта, че 6 септември 1885 г. е една от бележитите дати в новата българска история. „Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа. Една мечта на всички българи е сбъдната”, заяви Росен Маринов. 
Венци и цветя по повод годишнината от Съединението на България поднесоха кметът на община Свищов – Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет – д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия – доц. д-р Иван Марчевски, гл. инспектор инж. Светлин Михайлов – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Свищов, представители на културни институции, учебни заведения, политически партии, неправителствени организации, граждани. С едноминутно мълчание, присъстващите отдадоха почит към паметта на загиналите за националното обединение.