Академичната общност участва в общоградското честване на 133 г. от Съединението на България


Представители на академичната общност участваха в организираното от община Свищов общоградско честване на 133 г. от Съединението на България. Пред паметника в градската градина на площад „Свобода” жители и гости на града отбелязаха една от най-паметните дати в българската история – 6 септември, денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.



Слово произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство” – Росен Маринов, който направи ретроспекция на събитията от преди 133 години. Венци и цветя пред паметника на Свободата поднесоха кметът на Общината – Генчо Генчев, председателят на Общински съвет Свищов – д-р Кристиян Кирилов, зам.-ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – доц. д-р Николай Нинов, общински съветници, ръководители и представители на общински предприятия, партии, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и сдружения, граждани.
Всички присъстващи отдадоха почит с едноминутно мълчание, а за атмосферата на националния празник допринесоха изпълненията на Свищовския духов оркестър.