Академичната общност участва в честванията на 160-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов

На 22 юни 2022 г. се навършиха 160 години от рождението на бележития филолог, писател, преподавател и държавник – проф. Иван Шишманов. Годишнината бе отбелязана с паралелни тържествени мероприятия в София и Свищов. В столицата бе открита юбилейна изложба в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посветена на живота на именития ни сънародник и бе проведен тържествен хоров концерт в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Като член на Националния комитет „160 години проф. Иван Шишманов“ участие в двете събития взе ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – проф. Марияна Божинова.

Отново на 22 юни 2022 г. бе и кулминацията на тридневните тържества по повод честваната годишнина в Свищов. На общоградско поклонение пред паметника на проф. Иван Шишманов в свищовската градска градина цветя от страна на СА „Димитър А. Ценов“ поднесе доц. Любомир Иванов – зам.-ректор „Научноизследователска дейност и развитие на кадрите“. В поклонението участваха още и гл. ас. Станислава Стоянова (зам.-кмет на Община Свищов) и гл. ас. Милен Динков (общински съветник). Тържествените събития в гр. Свищов бяха закрити с тържествения концерт „По течението на синия Дунав“, организиран от Община Свищов и Държавна опера-Русе. В неговите рамки под палката на диригента Димитър Косев звуча музика от творчеството на композитори, родени в държави по поречието на р. Дунав като Й. Щраус–син, И. Калман, С. Бинички, П. Константинеску, П. Стайнов, А. Карастоянов, а рецитали изнесоха солистите на Държавна опера-Русе – Даниела Караиванова (сопран), Теодора Чукурска (сопран), Андреана Соколова (мецосопран), Иван Пенчев (тенор) и Стоян Стоянджов (бас).

Проф. Иван Димитров Шишманов е български филолог, писател, университетски преподавател, политик и държавник. Роден е в гр. Свищов на 22 юни 1862 г.  Син е на свищовския книжовник Димитър Шишманов. Учи в Педагогическото училище във Виена. Следва философия и литература последователно в Йена и Женева. През 1888 г. защитава докторска степен по философия в Лайпциг. Той е един от основателите на Софийския университет. Професор по всеобща литературна и културна история, както и по сравнителна литературна история. Основател е и редактор през периода 1889-1902 г. на „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“. Редактор е на списание „Български преглед“ (1893-1900 г.). За периода 1903-1907 г. е министър на министър на народното просвещение. Проф. Иван Шишманов е пълномощен министър в Украинската народна република (1918-1919 г.) , а също така е председател на българската секция на Паневропейския съюз. Почива в на 23 юни 1928 г. в Осло.