Академичната общност участва в честването на Националния празник на България

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ и представители на академичната общност на Свищовското висше училище участваха в честването на Националния празник на Република България – 3-и март.

Честването бе организирано от Община Свищов и по традиция започна с благодарствен молебен, отслужен в храм „Света Троица“. После на централния площад „Алеко“ Военно формирование 28880-Белене и неговия духов оркестър изпълниха военен ритуал по издигане на националното знаме на България. След него бе проведено общоградско шествие до Паметника на Свободата, където бе изнесена празнична програма, включваща изпълнения на деца от детските градини „Васил Левски“, „Слънчо“ и „Чиполино“ и квартет „Свищов“, а отец Михаил отслужи панихида в памет на загиналите воини в борбата за освобождение. Сред официалните гости на церемонията бе и проф. Марияна Божинова.

Реч пред събралото се множество изнесе кметът на Свищов – г-н Генчо Генчев, след която присъстващите отдадоха почит на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание. Честването приключи с поднасяне на венци и цветя. От името на Свищовската академия букет пред Паметника на Свободата поднесе лично проф. Марияна Божинова. С участието си в общоградското честване на 145 години от Освобождението на България, академичната общност за пореден път се признателността си пред паметта на героите, жертвали живота си за свободата на страната.