Академичната общност участва в честването на Националния празник на България


Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в честването на Националния празник на Република България – 3 март, организирано от Община Свищов. Честването започна в храм „Св. Троица“ с благодарствен молебен, след което пред паметника на Свободата бе отслужена панихида в памет на загиналите за освобождението на България. В своето празнично слово кметът на Свищов Генчо Генчев подчерта, че не бива да забравяме саможертвата в името на днешна свобода и благодарността ни за нея трябва да намери най-ярко изражение в паметта на поколенията, защото народ без памет няма бъдеще. 



Паметта на героите, жертвали живота си за свободата на България, бе почетена с едноминутно мълчание, а в знак на признателност венци и цветя поднесоха представители на местната власт, политически партии, образователни и културни институции, неправителствени организации, граждани. От името на академичното ръководство, жерб пред паметника на Свободата поднесе доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор на Свищовската академия. 
С участието си в общоградското честване на 3 март, академичната общност отново се преклони пред паметта на героите и отдаде почит към безсмъртното дело на стотиците загинали в кръвопролитните битки край Свищов.