Академичната общност участва в честването на Деня на народните будители


Студенти, преподаватели и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в тържественото общоградско честване на Деня на народните будители. Тържествената вечер, организираната от Община Свищов, по традиция се състоя пред паметника на Дарителите в градинката до свищовската академия. Там завърши факелното шествие, преминало от къщата-музей на Алеко Константинов, през главната улица и централния площад, в което участваха ученици от различни училища в града.



Честването започна с изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков”. Празнично слово произнесе Вр.ИД кмет на общината – Анелия Димитрова. Цветя пред паметника на Дарителите поднесоха представители на общинското ръководство, на образователни и културни институции, граждани. От името на Стопанската академия жерб поднесе гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Цветя поднесе и проф. д-р Андрей Захариев, като председател на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”.



В Деня на народните будители, представители на академичната общност участваха и в организираното поднасяне на цветя пред паметниците на свищовски будители. Шествието започна от гроба на проф. Георги Атанасович – първият български просветен министър, и продължи към манастира „Св.св. Петър и Павел”, където са гробовете на Димитър Ценов и на Еленка и Кирил Д. Аврамови. Цветя бяха поднесени още пред паметниците на Алеко Константинов и Иван Шишманов в централната градска градина, и пред бюст-паметника на автора на българския химн, Цветан Радослав.