Академичната общност участва в честването на 3 март в Свищов


Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в честването на Националния празник на Република България – 3 март, организирано от Община Свищов. На централния площад „Алеко”, в първия освободен български град, се състоя военен ритуал по издигане на националното знаме на България, изпълнен от 55-и инженерен полк – гр. Белене и духовия оркестър на Военно формирование 28880. Сред официалните лица на трибуната бе и ректорът на Академията – проф. д-р Марияна Божинова. 


След издигане на българския трибагреник, с тържествен марш общоградското шествие, водено от духовия оркестър, се отправи към площад „Свобода”. В шествието се включиха и десетки представители на академичната общност – декани, ръководители на катедри, преподаватели, докторанти, студенти, служители. Пред паметника на Свободата бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на България. Празнично слово произнесе кметът Генчо Генчев. 


Тържественото честване на националния празник приключи с ритуал по полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите. Заместник-командирът по логистиката на 55-ти инженерен полк подполковник Атанас Демирков поднесе с почести първия венец, а след него венци и цветя поднесоха кметът Генчо Генчев, народният представител д-р Станислава Стоянова, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” проф. д-р Марияна Божинова, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, общественици, политически партии, неправителствени организации и граждани. 


Жерб пред паметника на Свободата поднесе Студентски съвет, а преподаватели, студенти и служители положиха цветя. С участието си в общоградското честване на 3 март, академичната общност за пореден път се преклони пред паметта на героите, жертвали живота си за свободата на България и отдаде почит към безсмъртното дело на стотиците загинали в кръвопролитните битки край Свищов български, руски, румънски, полски, сръбски и фанландски войни.