Академичната общност участва в честването на 24 май


Академичната общност участва в общоградското честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май,  организирано от община Свищов. Честването на празника започна с поклонение пред гpoбa нa първия български министър на народното просвещение – д-p Гeopги Атaнacoвич, в двора на Съборната църква. Цветя положиха кметът на Общината – Генчо Генчев, ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – доц. д-р Иван Марчевски, представители на образователни и културни институции, граждани. 



С поднасяне на цветя от името на академичната общност, в поклонението пред гроба на първия ни просветен министър, участваха също доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации”, проф. д-р Андрей Захариев – ръководител катедра „Финанси и кредит”, докторант Росен Колев – зам.-председател на Студентски съвет, Маргарита Дончева – организатор културни дейности.  
 Студенти, преподаватели и служители, заедно с ректора и зам.-ректора, се включиха в традиционното празнично шествие, което премина от площад „Свобода” до площад „Алеко”, водени от знаменосците – отличници на Стопанска академия: Иван Димитров (спец. „Финанси”); Стефани Спасова (спец. СФК); Николета Николаева (спец. СК). 





В общоградското тържество, което се състоя пред сградата на Общината, участваха представители на детски градини, училища и школи по изкуства. Кметът поздрави присъстващите, като подчерта, че 24 май е  най-светлия празник, съхранил ни като достойни българи и наследници на святото дело на братята Кирил и Методий. „24 май е празник на духовността и израстването на една нация. Уважаема академична общност, уважаеми учители, художествени ръководители и всички, които правите така, че нашата нация да е знаеща, можеща и стремяща се към нови върхове, благодаря ви за всеотдайния труд!”, каза в словото си кметът Генчо Генчев.
В рамките на тържеството бяхa наградени ученици, пocтигнaли високи резултати пpeз гoдинaтa и достойно представили община Свищов в различни сфери на науката, спорта, изкуството и професионалната подготовка. Десетки талантливи свищовски деца участваха в празничната програма с изпълнения на стихове, песни и танци.