Академичната общност участва в честването на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов

Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Д. А. Ценов” участваха в общоградското честване на 160-годишнината от рождението на видния свищовец и родолюбив българин Алеко Константинов. В рамките на традиционните за Свищов Алекови дни, които се провеждат около рождената дата на Щастливеца – 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г, се състояха множество прояви. Кулминация в честването на бележитата годишнина бе факелно шествие от родната къща на Алеко до градската градина и общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник.

Сред официалните гости на тържеството бяха вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова, областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, ректорът на Свищовската академия проф. д-р Марияна Божинова. Кметът на общината д-р Генчо Генчев произнесе слово, в което припомни значимия принос на Алеко Константинов – една от най-забележителните личности в духовния и културен живот на България. Слово за Щастливеца произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В знак на признателност, почит и уважение присъстващите представители на различни институции, организации, политически партии и граждани поднесоха цветя пред паметника на Алеко. От името на академичното ръководство и академичната общност, венец поднесе ректорът на Свищовското висше училище проф. д-р Марияна Божинова заедно със зам.-ректора доц. д-р Румен Ерусалимов.

Честването на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов завърши с тържествен концерт-церемония под надслов „Нашият Алеко” в салона на Първо българско читалище. На церемонията бе връчена наградата на тазгодишния лауреат в международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко” – Иван Шопов от Република Северна Македония. Концерт изнесе Държавна опера – Русе с участието на утвърдени творци от града на Щастливеца.