Академичната общност участва в честването на 159-годишнината от рождението на Алеко Константинов

В рамките на традиционните за Свищов Алекови дни, които се провеждат около рождената дата на Алеко Константинов, се състоя общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника му, в което участваха преподаватели и служители от Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Бележитият писател и общественик, нарекъл себе си „Щастливец”, е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г. в Свищов.

За да отбележат 159 години от рождението на видния свищовец и родолюбив българин, пред паметника на Алеко в градската градина се събраха десетки признателни граждани. Кметът на общината д-р Генчо Генчев произнесе слово, в което припомни значимия принос на една от най-забележителните личности в духовния и културен живот на България и подчерта, че със своето поведение и мъдро слово Алеко Константинов се е превърнал в „нравствено мерило за достоен живот – съвестта на нацията, емблемата на духовната чистота и принципност”.

В знак на признателност, почит и уважение присъстващите представители на различни институции и граждани поднесоха цветя пред паметника на Алеко. От името на академичната общност, жерб поднесе ректорът на Свищовското висше училище, проф. д-р Марияна Божинова.