Академичната общност участва в честването на 155-годишнината от рождението на Алеко Константинов в Свищов


155-годишнината от рождението на Алеко Константинов бе тържествено отбелязана в рамките на традиционните Алекови дни, които се провеждат в Свищов. Бележитият писател и общественик, нарекъл себе си „Щастливец”, е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г.
В рамките на Алековите дни (8-12 януари) бяха организирани поредица събития, сред които изложби, литературни вечери и конкурси, театрални постановки. Кулминацията на честванията бе на 12 януари, когато се състоя традиционното факелно шествие от родната къща на Щастливеца до паметника му в градската градина. За поредна година представители на академичната общност участваха в честването пред паметника, където жители и гости на града поднесоха цветя и отдадоха почит към видния свищовец и родолюбив българин – Алеко Константинов. Кметът на Свищов и председател на МФ „Алеко Константинов“ – Генчо Генчев произнесе слово по повод кръглата годишнина. Сред присъстващите на церемонията бяха преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия.



Цветя пред паметника на Алеко поднесоха заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов и народният представител Милен Михов. От името на академичното ръководство на Стопанска академия цветя положи зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов. Представители на академичното ръководство бяха и сред официалните гости на церемонията в Първо българско читалище по връчване наградата на лауреата от тазгодишния международен конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко”.