Академичната общност участва в честването на 138 години от Съединението на България

Преподаватели, служители и студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на 138 г. от Съединението на България. Тържественото честване, организирано от Община Свищов и 55-ти Инженерен полк – Белене, се състоя пред паметника на 33-ти Свищовски полк, където жители и гости на града отбелязаха една от най-паметните дати в българската история – 6 септември, деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия. Сред официалните лица на церемонията бе зам.-ректорът на Академията – доц.  д-р Румен Ерусалимов.


Тържествената програма по повод Деня на Съединението откриха деца от ДГ „Чиполино”. Слово произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов, Росен Маринов. Той припомни, че на 6 септември 1885 г. – дата, превърнала се в символ на единството, българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение.

С едноминутно мълчание, присъстващите пред паметника отдадоха почит към паметта на загиналите за националното обединение. Венци и цветя по повод годишнината от Съединението на България поднесоха кметът на община Свищов – д-р Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет – д-р Кристиян Кирилов, зам.-ректорът на академия – доц. д-р Румен Ерусалимов, ръководители на институции, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации, граждани.