Академичната общност поздрави първото търговско училище в България по повод 135-ата му годишнина


Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов – първото търговско училище в България, чества 135 години от създаването си. Сред гостите на тържественото честване бяха и представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. 



Празничният ден започна с вдигане на знамената на Република България, на Европа и училищния флаг пред сградата на търговската гимназия и продължи в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Приветствие към учениците, учителите и гостите поднесе директорът на гимназията Румяна Иванова. 
От името на академичното ръководство, празника на първото търговско училище честити проф. д. н. Борислав Борисов – председател на Общото събрание на СА „Д. А. Ценов”. Той връчи на директора на търговската гимназия поздравителен адрес и почетния знак на свищовското висше училище. 



Приветствие към учениците и учителите поднесе и проф. д-р Андрей Захариев – председател на академична фондация „Проф. д-р Минко Русинов”. 
Сред съпътстващите събития, посветени на 135-годишнината на ПДТГ „Димитър Хадживасилев”, бяха факелно шествие до паметника на Дарителите, вътрешен турнир по волейбол за „Купата на Дарителя” и публично презентиране на бизнес проекти от конкурс на тема „Свищов – туристическа дестинация за един ден”.