Академичната общност почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България


Академична общност участва в общоградското честване на Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България герои. Паметта на Ботев, в деня, когато се навършват 145 години от смъртта на поета и революционер, по традиция в Свищов бе почетена пред паметника на Свободата. В общоградското поклонение, организирано от Община Свищов, участваха преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. 
За героизма и саможертвата на Ботев и неговите четници, за любовта на 28-годишния поет-революционер към родината, припомни в словото си председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов. По думите му, днес Христо Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. 



С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя бе почетена паметта на Ботев, на неговите четници и на останалите герои, положили костите си в името на Родината. В знак на признателност цветя бяха поднесени от името на кмета на община Свищов, Военно формирование 28880 – Белене, СА „Д. А. Ценов”, културни и образователни институции, неправителствени организации, политически партии, граждани. От името на Свищовското висше училище, жерб поднесе зам.-ректорът по научноизследователска дейност и развитие на кадрите – доц. д-р Любомир Иванов.
Двуминутният вой на сирени, точно в 12.00 часа, оповести отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.