11 години Алумни клуб МИО

В третия октомврийски уикенд на 2022 година, по покана на Алумни клуб МИО, в Свищов се събраха ентусиазирани участници в събитията от програмата по повод 11 години от създаването му. Клубът е учреден на 12 март 2011-та година в Свищов и се състои от възпитаници („алумни“) на специалности към катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанската академия в града. За тези 11 години регистрираните участници на страницата на клуба www.alumnimio.club са над 170 души, всички завършили МИО в степен бакалавър, една от магистърските програми към едноименната катедра, или добавили научната степен „доктор“ към името си по докторска програма „Световно стопанство и МИО“.
Настоящата среща на клуба премина под надслов „Речни лудории“ заради избора на място за основното събитие в програмата – Общото събрание на клуба. Топлото време позволи на участниците да се разходят с лодка и каяци по река Дунав и да се съберат по обед в западния край на остров Вардим, разположен срещу едноименното село на няколко километра от Свищов. В 12:30 часа в съботния 15 октомври на живописния плаж на острова, с гледка към хълмовете на град Свищов и в близост до фарватера на реката, членовете на клуба гласуваха за избор на нов управителен борд с мандат 2022-2027 година. В седемчленния съвет влизат Анна Кършовска-Матева (випуск 1997), Драгомир Илиев (випуск 2005), Ива Василева-Томова (випуск 2005), Мартин Пеев (випуск 2001), Мартин Стоянов (випуск 2001), Милен Метев (випуск 2003) и Орлин Пенков (випуск 1998). За председател на клуба бе избран Пламен Михов, възпитаник на специалност МИО от випуск 2001 година. Кариерата на Пламен включва позиции в компании като Кока-Кола, ПроКредит Банк, Хайнекен-Загорка, Сартен България, Студио Модерна, Белла България, Амуей България.

Провеждането на събранието сред природата бе жест на почит от участниците към своя приятел и колега гл. ас. д-р Симеон Момчев, пълноправен член на Клуба, привърженик и организатор на незабравими за студентите туристически походи с възможност за неформално общуване извън академичните аудитории. Мони ни напусна в края на август тази година.

В събитията по повод 11 години Алумни клуб МИО се включи и проф. д-р Йото Йотов, възпитаник на специалността от випуск 2000, пълноправен член на Клуба, професор по икономика в университета Дрексел, САЩ и професор-изследовател в института ifo, Германия. Проф. Йотов проведе курс по „Анализ на търговската политика с модела на структурната гравитация“ от 11 до 13 октомври в Стопанска академия – Свищов, а на 14 октомври води дискусия с научни ръководители и докторанти на тема „Научно писане и публикуване“, част от проект по Програма “Fulbright Specialist” и организирана съвместно с Алумни клуба.

Вечерта на 15 октомври алумнита и приятели се събраха за Есенен бал в ресторанта на хотел „Нове“ в град Свищов. На официална церемония четирима от алумнитата бяха удостоени със статут на пълноправни членове и получиха сертификат с почетна значка с герб на Клуба. Това са доц. д-р Здравко Любенов (випуск 2009, значка №28), д-р София Вергилова-Георгиева (випуск 2011, значка №29), ст. преп. д-р Маргарита Михайлова (випуск 2000, значка № 30) и доц. д-р Карина Саркисян-Дикова (випуск 2007, значка № 31). Гостите на събитието имаха възможността да се видят лично след двегодишно прекъсване, да обсъдят както професионалните промени, така и бъдещи ангажименти към Алумни клуба, а в края на вечерта и да се снимат и опитат от традиционната за събитието тематична торта.

В неделя, 16 октомври 2022 г., желаещите да премерят силите си на баскетболното игрище се събраха от 10:30 часа в обновената Спортна зала „Септември“ в Свищов. Срещата протече равностойно, но в края за победата решаващо надделя опитът и уменията на отбор „преподаватели“ срещу отбор „студенти“.

Още информация за Алумни клуб МИО на: www.alumnimio.club