Цели

Проект № 2019-1-BG01-KA103-061445 е осъществен с финансовата подкрепа на програма Еразъм+, КД 103 на ЕС. Проектът е договориран с първоначален срок на изпълнение от 01/06/2019 г. до 30/09/2020 г., но в последствие той е удължен до 30/09/2021 г. Основна количествена цел на проекта е увеличаване на мобилността на студенти и персонал от 57 на 65, в т.ч. 25 студентски мобилности и 40 мобилности на персонал. Друга количествена цел, заложена в проекта, е минимум 90% от мобилностите на персонал с цел обучение да са насочени към развиване на педагогическите умения и уменията за разработване на учебни планове и програми. Допълнителни цели на проекта с качествен характер са свързани със създаване на условия за подобряване на езиковите, социалните, културните и трансферните компетенции (умения за вземане на решения, за адаптиране към нови ситуации и др.) на студентите, както и за повишаване на удовлетвореността от работа, подобряване на езиковите, културните, социалните компетенции, експериментиране с нови практики за преподаване и обучение, усвояване на добри практики за разработване и поднасяне на учебно съдържание, разширяване на професионалната мрежа от контакти на персонала. На институционално ниво се преследва разширяване на възможностите за международно сътрудничество и колаборация с висшите училища-партньори извън границите на програма Еразъм+.

Реализация

Проект №2019-1-BG01-KA103-061445 фактически е реализиран в периода 01/06/2019 г. до 30/09/2021 г., като предоговарянето на срока на изпълнение от 16 на 28 месеца се налага в следствие на КОВИД-19 пандемията, довела до блокиране на международната мобилност. В рамките на проекта са реализирани 22 студентски обмена и 40 мобилности на персонал. Общо за проекта са съществени 62 мобилности при договорени с Националната агенция 65. С цел набиране на кандидати за мобилност, споделяне на добри практики и информиране на обществеността за възможностите на програмата са проведени 4 информационни дни. Един от информационните дни е таргетиран към преподаватели и служители, а останалите три – към студенти и докторанти на СА. Един от информационните дни се реализира в онлайн формат, като се използват възможностите на Big Blue Button. Целта му е да се набере допълнителен брой участници за студентска мобилност, поради отказ, невъзможност на вече селектирани на по-ранен етап студенти да реализират договорирана мобилност в условията на пълен локдаун в Европа и последваща загуба на студентски статут и легитимност за участие в обучение в чужбина. Реализирани са участия и в два образователни дискусионни панела, посветени на програма „Еразъм+“, в рамките на които, пред по-широка аудитория, са представени практиките на СА „Д. А. Ценов“ и възможностите за реализиране на академична мобилност по КД103.

С оглед осигуряването на по-големи възможности за входяща и изходяща мобилност, през отчетния период е разширено портфолиото от партньори на СА "Д. А. Ценов". В съответствие със стратегията за включване в процеса на интернационализация и приоритетите, заложени в мандатната програма на ректора за периода 2016-2020 г. и 2020-2024 г., са сключени 5 нови междуинституционални споразумения за мобилност с висши училища от Турция, Румъния и Северна Македония, а с всички останали партньори договорите са удължени, за да обхванат и календарната 2021 г.

В рамките на срока на проекта е преминато към електронен документооборот. Кандидатстването, полагането на входящи изпити за определяне на ниво и отчитането на кандидатите се извършва електронно чрез инструментите на MS Forms. Създадени са електронни досиета на кандидати и участници в мобилност в OneDrive. Стартирана е работата с Erasmus+ Dashboard и OLA, като 7 студентски обмена (6 изходящи и 1 входящ; 5 с цел обучение и 2 с практика) са договорирани дигитално чрез използване функционалностите на системите.

Подборът на участници в мобилност е реализиран на няколко тура – един за преподавателите и служителите и три за студентите и докторантите. В географско отношение мобилностите на студенти и персонал са проведени в рамките на партньорски висши училища и организации от 16 Програмни държави. Регистрирана е балансирана структура на участниците по пол. В студентските мобилности участват докторанти и студенти от ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър", разпределени по пол както следва: 12 жени и 10 мъже. От мобилностите на персонал са се възползвали 40 души академичен персонал, от които 20 жени и 20 мъже.

Изпълнението на проекта протича в условията на пандемия, която води до блокиране на обмените през пролетта на 2020 г., множество откази (предимно за студентски мобилности с цел обучение) и предоговаряне на дестинации (мобилностите на персонал за Италия, Португалия, Испания, Франция, Чехия, Полша, Хърватия и Нидерландия са предоговорирани за други приемащи висши училища) и периоди за реализация на мобилност (от летен семестър на 2020 г. към летен семестър на 2021 г.). В следствие на пандемията и наложените от различните страни мерки, е регистриран интерес към мобилности в съседните на България държави (Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция), предвид наличието на междуправителствени договорености, по-олекотени мерки и по-голяма гъвкавост при планиране на пътуване и пр.

Резултати

В рамките на проект № 2019-1-BG01-KA103-061445 са осъществени 22 студентски обмена, в т.ч. 14 с цел обучение и 8 с цел практика и 40 мобилности на персонал, в т.ч. 38 мобилности на персонал с цел преподаване и 2 мобилности на персонал с цел обучение. Независимо от КОВИД-19 пандемията, е регистриран ръст от 4,76% в студентските мобилности и 11,11% в мобилностите на персонал спрямо проект № 2018-1-BG01-KA103-047258. Всички мобилности са физически. През анализирания период е реализирано 95.38% изпълнение на заложените по проекта 2019-1-BG01-KA103-061445 количествени цели по отношение на мобилностите на студенти и персонал. Осъществени 62 обмена при договорени с Националната агенция 65. Постигнато е изпълнение на заложената прагова стойност от 90% по отношение на мобилностите на персонал с цел обучение, като за наблюдавания период 100% от изходящите обмени на персонал с цел обучение са насочени към подобряване на педагогическите умения и уменията за разработване на учебни програми.

Изпълнението на проекта протича в условията на пандемия, която доведе до блокиране на международния обмен, до множество откази от участие в мобилност и предоговаряне на дестинации и периоди за реализация. В следствие на пандемията и наложените от различните страни мерки, е регистриран интерес към мобилности в съседните на България държави, предвид наличието на междуправителствени договорености, по-олекотени мерки и по-голяма гъвкавост при планиране на пътуване и пр. Делът на студентските мобилности с цел обучение (63,64%) има превес над практиките. Запазва се тенденцията, наблюдавана след 2015 г., на преобладаващ интерес към мобилност с цел преподаване (95,0% от общия брой мобилности на персонал).

В рамките на проекта е регистрирана и с висока удовлетвореност на участниците. 95,45% от студентите и 100% от преподавателите на СА „Д. А Ценов“, реализирали мобилност в чужбина, са удовлетворени като цяло от своето Еразъм+ преживяване.

В следствие на проведените мобилности са отчетени някои съпътстващи ефекти на индивидуално и институционално ниво: затвърждаване на връзките с университети от Румъния чрез включването им като асоциирани партньори в проект по ОП „НОИР“ за модернизация на ВУ в България; разширяване на формите на сътрудничество с партньорски-университети от Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония чрез колаборация по проекти по КД203; разширяване на формите на колаборация с партньори от Полша чрез съвместно управление на проекти по програмите за мобилност NAWA и CEEPUS; повишаване на адаптивността; развиване на по-голяма увереност в собствените способности; повишаване на езиковите, културните и социалните компетенции; разширяване на мрежата от приятели и професионални контакти; усвояване на нови практики и подходи за учене, обучение и преподаване; изграждане на устойчива доброволческа общност от бивши Еразъм+ студенти на територията на СА и по-висока ангажираност при посрещането, социализацията и интеграцията на входящи студенти и преподаватели, при организирането на международни събития, при мотивирането на останалите студенти на СА за участие в програмата.