Магистърска програма "Дигитална икономика"
/към специалност "Макроикономика"/

Професионално направление: Икономика

Магистърската програма „Дигитална икономика“ е създадена в отговор на нарастващата необходимост от специалисти с комплексна подготовка в сферата на икономиката и информационните технологии, провокирана от наблюдаваните процеси на ускорена дигитализация на всички области на социално-икономическия живот.

Програмата е разработена като хибриден образователен продукт на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Висшето училище по телекомуникации и пощи и се администрира от катедра „Обща теория на икономиката“ при Стопанска академия. В основата на този съвместен проект е идеята за постигане на синергичен ефект от две различни области на висшето образование и качествена подготовка на студентите съобразно съвременните тенденции на дигитална трансформация. Представяйки в нова светлина значението на ресурсите и човешкия капитал, начина на производство и реализация на благата, ролята на институциите, развитието на конкуренцията и др., обучението в магистърската програма разширява и задълбочава знанията, придобити в бакалавърската степен, а чрез мултидисциплинарния си характер осигурява широк профил, гъвкавост и адаптивност на обучаемите в динамичната стопанска среда.

 

Водещата цел на магистърската програма е да подготви квалифицирани специалисти с висока компетентност в пресечната област на модерните технологии и икономическата наука, които да разбират, професионално да анализират и творчески да разрешават сложните практически проблеми, свързани с влиянието на цифровизацията, като се базират на европейския и световен опит.

Квалификационна характеристика

Учебен план:
*Забележка
СН (също направление) :: Редовна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва през втората половина на месец Септември.
СН (също направление) :: Дистанционна – Организира се прием два пъти годишно. Обучението започва в началото на месец Март и на месец Октомври.
ДН (друго направление) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.
ПБ (професионален бакалавър) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.