Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Здравен мениджмънт"

1. Обща характеристика на специалността

    Специалност „Застраховане и социално дело“ е една от водещите специалности в СА „Д. А. Ценов” – Свищов, създадена в духа и в съответствие с волята на Дарителя като въплъщение на достиженията на Свищовската школа в областта на научните изследвания и преподаването на застрахователната и осигурителната наука. Магистърската програма по “Здравен мениджмънт” има за задача да разшири и задълбочи познанията на студентите, придобити след изучаването на академичните (фундаментални) и специални учебни дисциплини (от учебния план за бакалавърската степен за специалността). Тя включва дисциплини, които дават завършен характер на знанията по съществуващите проблеми, свързани със здравния мениджмънт.

2. Образователни цели

    Целта на обучението по магистърска програма “Здравен мениджмънт” е студентите да придобият мениджърски знания, умения и навици: да вземат решения в условията на здравноосигурителен риск и неопределеност (условия, които са присъщи на управлението на Националната здравноосигурителна каса, здравноосигурителните дружества и лечебните заведения), да могат да проучват осигурителния (застрахователния) пазар, да познават здравния маркетинг, комуникациите, рекламата, необходими за успешното развитие на лечебните заведения и здравноосигурителните институции.

3. Организация и продължителност на обучението

    Обучението в специалност „Застраховане и социално дело“ по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ е организирано в редовна и дистанционна форма. Учебният процес се осъществява в съответствие с учебна документация, съобразена с изискванията за качество и мобилност и адекватна на съвременните тенденции в развитието на здравната сфера и модерното висше образование.

4. Знания

    Обучението по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ формира специализиращо знание за междуличностните отношения и комуникации, ресурсното обезпечаване, пазарното позициониране, регулациите, мониторинга и контрола върху здравните дейности, спецификата на организацията и икономическото обслужване на здравните процеси и системи, вкл. в условията на демографска криза и финансови рестрикции.

5. Умения

    Завършилите магистърската програма „Здравен мениджмънт“ придобиват умения за професионален коментар и прилагане на трудовото, социалното и здравно законодателство, за оптимално използване на многообразието от отчетна информация и инструментариума и стандартите за анализ на финансовото състояние на организациите от здравната сфера, за дефиниране и ресурсно осигуряване изпълнението на цели и приоритети в средносрочен и дългосрочен план, за генериране на адекватни финансови, инвестиционни, надзорни и регулаторни решения.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

    Технологията на обучение по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ развива персонални способности за идентифициране на проблеми, генериране на решения и адекватен избор на рационално и оптимизиращо дейността на организациите от здравната сфера организационно-управленско въздействие.

6.2. Компетентности за учене

    Технологията на обучение по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ способства развитието на способности за поддържане, усъвършенстване и надграждане на професионалната квалификация съобразно социалните, институционалните и пазарните тенденции в развитието на здравните дейности.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

    Технологията на обучение по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ способства трансформирането на самостоятелността и отговорността при генериране и вземане на решения в успешна и ефективна работа в екип чрез развитие на способности за формулиране, аргументиране, презентиране, обсъждане и конструктивен критичен анализ на идеи, становища и проекции за развитието на организациите от здравната и социалната сфера.

6.4. Професионални компетентности

    Технологията на обучение по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ способства развитието на способности за идентифициране, анализ, оценка и аргументиран избор на рационално решение на икономическите проблеми на публичния сектор, финансирането, администрирането и регулирането на здравните дейности, социалното програмиране, кадровото осигуряване и управлението на проекти в здравната сфера.

7. Кратка характеристика на академичния състав

    Обучението по магистърска програма „Здравен мениджмънт“ се осъществява от мотивиран интердисциплинарен екип, обединяващ ерудирани научни работници и университетски преподаватели от състава на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и партниращи образователни институции – професори, доценти, доктори на икономическите науки и доктори по икономика и по право, в преобладаващата си част членове на първата и доскоро единствена в страната специализирана катедра по „Застраховане и социално дело” и на първата финансова катедра.

8. Професионална реализация

    Завършилите магистърска програма „Здравен мениджмънт“ на практика имат неограничени възможности за успешна реализация и професионално развитие като специалисти с аналитични, контролни, експертни и ръководни функции в системите на НЗОК, РЗИ, лечебните заведения, публичната администрация, частните застрахователни компании, фирми и предприятия от страната и чужбина.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

   Завършилите магистърска програма „Здравен мениджмънт” придобиват образователно-квалификационната степен „Магистър” по специалността „Застраховане и социално дело” с професионална квалификация „Магистър по икономика”.