Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Статистическо бизнес консултиране"

1. Обща характеристика на специалността

Обучението в магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране” обхваща въпроси от теорията и практиката, необходими за успешната професионална реализация на бъдещите специалисти по статистика, като така надгражда базовите знания, получени в ОКС “бакалавър”. В учебния план се включват дисциплини, които разглеждат проблеми от практико-приложно естество – статистически методи за контрол на качеството, застрахователна статистика, финансова статистика, управленска статистика, статистически методи в социологическите изследвания, иконометрични модели, статистически и иконометричен софтуер, статистически методи в маркетинга, макроикономическа статистика. Програмите са съставени в съответствие с Академичните стандарти за качество при разработване на учебната документация и учебните ресурси за дистанционно обучение.

2. Образователни цели

Целта на  магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране” е обучаваните да придобият задълбочени теоретични знания и практически умения относно познавателната същност и възможностите за приложение на статистическия подход и неговите специфични методи и техники при изследванията в различни области на социално-икономическата действителност в контекста на европейските и световните статистически стандарти.

3. Организация и продължителност на обучението

Подготовката на студентите се осъществява по учебна документация, съобразена със съвременните теоретични направления и отговаряща на изискванията и потребностите на бизнес-практиката. Учебното съдържание на дисциплините е в съответствие с магистърски програми, предлагани на европейския и световен образователен  пазар. Обучението се осъществява  като се използват съвременни методи и подходи – решаване на практически казуси, самоподготовка чрез решаване на тестове във виртуална учебна среда Moodle, семестриални курсови задания др. В отделните дисциплини се предоставя възможност за използване на компютърна техника чрез приложение на подходящи специализирани и неспециализирани софтуерни продукти: Gretl, MS Excel, MS Power Point, MS Word и др. Учебният процес протича в редовна и дистанционна форма с модулни елементи в среда на електронно обучение, с продължителност от 2 семестъра в редовна и дистанционна форма на обучение в същото направление и 4 семестъра в дистнционно обучение, осъществявано в друго направление. Практическата насоченост на магистърската програма е от ключово значение за постигане на нейните цели като е съобразена със специфичните изисквания при набирането, обработването, анализирането и практическото използване на статистическа информация. Обучението на студентите завършва по избор със защита на дипломна работа или Държавен изпит по специалността.

4. Знания

По време на обучението студентите задълбочават и разширяват своите теоретични познания в областта на статистиката по отношение на: съвременните научни изследвания в областта на статистическите науки; същността на статистическите методи и използването им при извършването на анализи, прогнози, оценки на факторни влияния и изследователска дейност.

5. Умения

Студентите в магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране“ придобиват умения за: изследване на технологичните процеси и контрола върху качеството на продукцията, провеждане на емпиричните социологически изследвания, прилагане на креативни практико-приложни експерименти, осъществяване на административно обслужване на населението, реализиране на маркетингови изследвания, анализ на основните демографски и социално-икономически процеси, формулиране и вземането на оптимални управленски решения,  изучаване на масови явления и използване на статистическите методи за анализ и прогнозиране.

6. Компетентности

В резултат на обучението си, студентите от магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране“ получават компетентности в няколко насоки.

6.1. Самостоятелност и отговорност

  • Притежават способности и поемат отговорности при управлението на процесите по набиране, обработка и анализ на статистическа информация, при вземане на решения за оценка на резултатите от проведени статистически изследвания и при извършване на прогнозно-планови дейности.
  • Проявяват творчество и инициативност при избора, приложението и коректното използване на статистическите методи в конкретни приложни изследвания, както и способности за повишаване на екипната ефективност.
  • Проявяват креативност, новаторство и инициативност в усвояването, внедряването, използването и управлението на специализиран статистически и иконометричен софтуер.

6.2. Компетентности за учене

  • Перманентно оценяват необходимостта от повишаване на личната си квалификация чрез анализ на съответствието на придобитите до момента знания със съвременните достижения на статистическата наука и изискванията на статистическата практика и да планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

  • Формулират и излагат ясно и разбираемо резултатите от проведените изследвания пред специалисти и неспециалисти от съответната област, аргументират становища и позиции чрез използване на статистически методи за количествен и качествен анализ, изготвят аналитични материали, позволяващи вземането на правилни управленски решения.
  • Разпознават и пълноценно използват универсалните статистически понятия в общуването с потребителите на статистическа информация в системата на Евростат.
  • Преценяват и разбират различни теми, базирайки се на методи, основани на качествени и количествени описания, анализи,  оценки и интерпретации.

6.4. Професионални компетентности

  • Събират, класифицират, оценяват и интерпретират данни за изучаваните икономически, социални, демографски и други явления и процеси с цел решаване на конкретни проблеми и задачи.
  • Проявяват способност да анализират резултатите от статистическите проучвания в контекста на целите и задачите на интердисциплинарните изследвания.
  • Придобиват способности за приложение на придобитите знания и умения в нови или непознати условия.

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението в магистърска програма “Статистическо бизнес консултиране” се извършва от висококвалифициран хабилитиран академичен състав на преподаватели от катедра “Статистика и приложна математика”. Със своя професионализъм и завоювани позиции в научните изследвания те осигуряват високо качество на образователния процес в съответствие с достиженията на съвременната статистическа наука и практика.

8. Професионална реализация

Завършилите магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране“ към специалност “Бизнес статистика и анализи” могат да се реализират:

  • като държавни служители в Националния статистически институт и в Териториалните статистически бюра;
  • като специалисти по статистическата отчетност и анализа на стопанската дейност в статистическите отдели към министерства, организации и предприятия;
  • като експерти в различни работни групи и консултантски бюра;
  • в областните съвети, общините, научноизследователски институти, банки, застрахователни фирми, данъчна администрация;
  • като учители по статистика и други икономически дисциплини в средните училища, в бюрата по труда  и т.н.

Завършилите квалификационната степен “магистър” могат да продължат обучението си в ОНС „Доктор” както в областта на статистиката и демографията, така в други области на икономическото познание.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Завършилите програмата получават образователно-квалификационна степен “магистър”  и професионална квалификация „магистър по икономика“.