Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Бизнесадминистрация"

1. Обща характеристика на специалността

Магистърската програма „Бизнесадминистрация” на специалност „Стопанско управление” - дистанционна форма към катедра "Мениджмънт" е създадена с Решение № 4 от 13 февруари 2008 г. Нейното предназначение е подготовката на квалифицирани специалисти по бизнес администрация за всички отрасли, подотрасли и сектори на икономиката.

Магистърската програма по „Бизнесадминистрация” конкретизира знания и умения от бакалавърската степен за бъдещата реализация на професионалния мениджър - ръководител, аналитик, изпълнител. Тя формира специфични за него качества - да познава обекта на управление, промените в икономическата, правната и социалната среда за развитие на бизнеса, да прилага конкретен инструментариум за анализ и оценка на различните бизнес ситуации. Практическата насоченост на програмата е с ключово значение. Отвореният й характер ще разшири знанието и опита на бъдещите мениджъри.

2. Образователни цели

Целта на магистърската програма е като отчита индивидуалните потребности, способности и интереси на студентите, да подготвя в съответствие с европейските стандарти за университетско бизнес образование и с динамично променящата се професионална бизнес среда в България специалисти с пазарно ориентирани знания, компетентности, умения и нагласи. Актуалността й е в унисон с обществените потребности и за по-доброто вписване на програмата в социално-икономическия и културен живот в страната. Реализацията й се осъществява чрез предлагане на съвременни знания в областта на бизнес администрацията; поощряване стратегическото мислене на студентите за изграждане на пазарни предимства; създаване на професионална компетентност за работа в конкурентна среда; развиване на способности за прилагане на подходящи фирмени стратегии и др.

3. Организация и продължителност на обучението

Подготовката в образователно-квалификационната степен „магистър” е заложена в учебния план. Той е структуриран така, че да даде солидни знания на бъдещите магистри чрез набор от дисциплини, които създават условия за мобилност на студентите, в т.ч. международна сравнимост на получените знания и придобити умения.Обучението е ориентирано към профилиране и задълбочаване на подготовката в съответствие с получената образователно-квалификационна степен „бакалавър” от професионално направление „Администрация и управление” и допълнителна широко профилна и интердисциплинарна подготовка за придобилите висше образование в други висши училища и от други специалности.

Oбучението в тази степен завършва със защита на дипломна работа или държавен изпит.

4. Знания

Обучението на магистри осигурява знания за усвояване основите на научноизследователската и научно-приложната творческа дейност по Бизнесадминистрация, подготвя личностното им развитие, за да изграждат кариерата си в условията на динамични социални, икономически и технологични промени.

 

5. Умения

В резултат на обучението по магистърската програма „Бизнесадминистрация” магистрите придобиват умения за изработване на дългосрочна визия за развитие на организацията; ръководни умения, насочени към мотивиране и активизиране на фирмения персонал, за изпълнение на фирмените цели; административно-мениджърски умения за управление на персонала; аналитични умения за анализ и оценка на бизнессредата; прогностични умения, необходими при разработването на плановете за развитие на организацията; комуникативни умения и др.

6. Компетентности

Обучението в магистърската програма развива следните компетентности:

6.1. Самостоятелност и отговорност

Обучаемият ще умее да изгражда административно-организационни структури и самостоятелно да управлява екипи за решаването на сложни проблеми в непредсказуема среда, с множество взаимодействащи фактори и вариативни възможности. Ще инициира процеси и организира дейности, изискващи висока степен на съгласуваност формулира политики и демонстрира лидерски качества за реализацията им. Ще проявява творчество и новаторство при разработването на проекти.

6.2. Компетентности за учене

Обучаемият системно и задълбочено ще оценява познанията си и идентифицира потребности от нови знания. Ще демонстрира висока степен на самостоятелност и лесно се ориентира в сложно учебно съдържание, прилагайки собствени подходи и методи към овладяването му. Ще владее богат понятиен апарати проявява способности за концептуално и абстрактно мислене. Ще може да използва разнообразни методи и техники за усвояване на комплексно учебно съдържание.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Обучаемият ще умее да представя ясно и достъпно собствени схващания, формулировки на проблеми и възможни решения пред специализирана и не специализирана аудитория, използвайки богат набор от техники и подходи. Ще може да разработва и излага аргументирани схващания относно социални процеси и практики и обосновава предложения за тяхното усъвършенстване или промяна.

6.4. Професионални компетентности

Обучаемият ще може да събира, обработва и интерпретира специализирана информация, необходима за решаването на сложни проблеми от изучаваната област. Ще интегрира широк спектър от знания и източници на информация в нов и сравнително непознат контекст. Ще може да прави обосновани преценки и да намира решения в сложна среда на разнообразни взаимодействия. Ще демонстрира способности за адекватно поведение и взаимодействие в професионална и/или специализирана среда. Ще бъде способен е да решава проблеми чрез интегриране на комплексни източници на знание, в условия на недостатъчна налична информация, както и в нова непозната среда.

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението по програмата се осъществява от висококвалифициран и мотивиран академичен персонал. Това са хабилитирани преподаватели от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, които са водещи в страната в своята сфера.

8. Професионална реализация

Завършилите магистърската програма по „Бизнесадминистрация” могат да работят в условията на пазарна икономика и глобализация на бизнеса като мениджъри на всички равнища на държавното и стопанско управление, като акцентът е върху подготовката на висококвалифицирани управленски кадри. Подготовката им позволява да работят компетентно и лоялно и като управляващи в организации с чуждестранно участие, в държавни бизнес организации и в организации с идеална цел, независимо от тяхната отраслова принадлежност, в държавната и местната администрация.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Успешно завършилите обучението получават образователно-квалификационната степен МАГИСТЪР ПО АДМИНИСТРАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ. Те могат да продължат своето образование и за придобиване на образователната и научна степен „Доктор” – директно или след като вече са получили професионална реализация.