Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Валутен, митнически и данъчен контрол"

1. Обща характеристика на специалността

Програмата „Валутен, митнически и данъчен контрол” е структурирана съобразно с изискванията за обучение в степен „магистър” и дава специализирана подготовка на бъдещите дипломанти. В програмата са включени курсове, ориентирани към теоретико-практическите проблеми в осъществяване на валутните сделки и операции, търговско-митническата политика, валутния, митническия и данъчния контрол, митническото представителство, международното митническо сътрудничество. Акцентът в програмата е поставен върху технологията в осъществяване на валутния, митническия и данъчния контрол.

Магистърската програма „Валутен, митнически и данъчен контрол“ е сертифицирана от Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ към Европейската комисия (TAXUD) като академична програма покриваща в пълна степен изискванията на Европейската рамка за професионална компетентност в митническата професия. Сертификатът е гаранция, че в магистърската програма напълно са покрити изискванията за висококачествено и съвременно обучение по митнически контрол. Този знак за качество от Европейската комисия удостоверява, че обучението по програма ВМДК, ще осигури придобиване на всички компетенции, необходими за успешна реализация както в митническите администрации, така и в бизнес-организациите, не само в рамките на страната, но и в рамките на страните-членки на Европейския съюз.
Сертификат

2. Образователни цели

Целта на магистърската програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” е да надгради получените в бакалавърска степен фундаментални знания по икономика и да осигури на бъдещите специалисти професионална подготовка в сферата на валутния, митническия и данъчния контрол, митническото представителство и международното митническо сътрудничество, на основата на унифициране на съответните дейности в зависимост от изискванията на световния и европейски пазари.

3. Организация и продължителност на обучението

Подготовката на студентите се осъществява по учебна документация, съобразена със съвременните теоретични направления и отговаряща на изискванията и потребностите на компетентните държавни структури и на бизнеса. Учебното съдържание на дисциплините е в съответствие с магистърски програми, предлагани на европейския образователен пазар, което е благоприятна предпоставка за обмяна на студенти и трансфериране на кредити в рамките на Европейския съюз.

В същото време то е и в пълно съответствие с Европейската рамка за професионална компетентност в митническата професия. Учебният процес протича в редовна и дистанционна форма с модулни елементи на електронно обучение, с продължителност от 2 семестъра в редовна и дистанционна форма в същото направление, и 4 семестъра в дистанционна форма - от друго направление и за професионален бакалавър. В учебните ресурси се включват: представяне на учебните теми в електронен формат, самостоятелна работа по курсови задания, учебни казуси, решаване на тестове и упражнения. Студентите се дипломират след яваване на държавен изпит или защита на дипломна работа.

4. Знания

Включените в учебния план дисциплини позволяват да се придобие специализиран спектър от знания в конкретните направления на валутния, митническия и данъчния контрол, които имат подчертано изразен иновативен характер и прагматична насоченост. Програмата осигурява обучение на кадри, които могат да заемат функционални и ръководни длъжности в системата на митническа и данъчната администрации или да работят като митнически представители.

5. Умения

Паралелно с преподаването на теоретични знания, у студентите се формират умения за тяхното практическо използване. Програмата дава възможност за изграждане на умения за: анализиране, тълкуване и прилагане на нормите от валутното, митническото и данъчното законодателство; интердисциплинарен подход при решаване на практически проблеми, свързани с приложение на валутния, митническия и данъчния контрол; формиране на способности за вземане на решения за прилагане на един или друг метод на контрола в зависимост от оценката на риска и конкретната ситуация на прилагане на контролното въздействие.

6. Компетентности

Обучаваните в магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” студенти получават практически навици като:

6.1. Самостоятелност и отговорност

Заложените в учебния план дисциплини дават възможност на студентите да работят в динамична и интерактивна среда. Обучението е насочено към развиване на компетенции за взимане на решения и за отговорност при изпълнение на учебното съдържание. Това позволява формирането на професионални качества за успешно изпълнение на служебни ангажименти в сферата на валутния, митническия и данъчния контрол, при спазване на законодателството с оперативна самостоятелност и обвързана компетентност.

Чрез преценка на придобитите до момента знания и умения, студентите са в състояние да планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация.

6.2. Компетентности за учене

Обучението в магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол“ дава възможност за логическо надграждане на знанията в областта на валутния, митническия и данъчния контрол и за повишаване и разширяване на професионалната квалификация на обучаемите. Чрез успешно използване на учебните ресурси, студентите придобиват компетентности за формулиране и предлагане на идеи, разрешаване на проблеми и предлагане на подходящи решения.

От една страна, обучението стимулира в студентите усвояването на ключови познания в областта на валутния, митническия и данъчния контрол, а от друга – формира способността им да намират, анализират и обобщават необходимата им информация в процеса на обучението.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Обучението в програмата дава възможност на студентите за изграждане на поведение, което ги подпомага при реализацията им като специалисти в областта на валутния, митническия и данъчния контрол. Включените в учебния план дисциплини насърчават екипната съвместимост, самоконтролът и изграждането на корпоративна култура. Това допринася за повишаване ефективността на обучението, за лесна социална адаптивност в работна среда, както и за формиране и изразяване на собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работата.

6.4. Професионални компетентности

Дисциплините, съдържащи се в учебния план на магистърската програма, балансирано развиват професионалната компетентност на студентите. Тяхното съдържание се основава на ключови аспекти от същността, съдържанието и технологията на осъществяване на валутния, митническия и данъчния контрол. Чрез учебните курсове се развива професионална компетентност в тези области на контрола.

7. Кратка характеристика на академичния състав

В осъществяването на учебния процес са ангажирани висококвалифицирани преподаватели – хабилитирани лица и доктори, както от катедрата, така и от други катедри към Академията. В основата на учебните курсове са залегнали авторски учебници, докторски дисертации, хабилитационни трудове и резултати от научни изследвания на хабилитирани преподаватели (професори и доценти) от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”. В програмата са ангажирани  професори,  доценти и  главни асистенти, доктори.

8. Професионална реализация

Студентите, завършили обучението си в МП „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придобиват квалификация, която ги прави конкурентоспособни на трудовия пазар и им гарантира успешна професионална реализация като:

  • като оперативни и ръководни кадри във всички звена на митническата администрация;
  • митнически представители;
  • ръководни и изпълнителски кадри в данъчната администрация;
  • данъчни консултанти;
  • ръководни и изпълнителски кадри в банкови и не банкови институции.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Завършващите магистърската програма по „Валутен, митнически и данъчен контрол” придобиват образователно-квалификационна степен „магистър” и професионалната квалификация – „магистър по икономика”.