ОКС "Бакалавър" Прием 2017 Кандидатствай Online
ОКС "Бакалавър"
ОКС "Магистър" Прием Октомври 2017
Факултативно обучение Следдипломно обучение Професионално обучение

Уважаеми кандидат-студенти,
публикувани са резултатите от четвърто класиране, за ОКС "бакалавър".

Може да проверите Вашия резултат  ТУК.

Записването е в периода: 26, 27, 28, 29 и 31.07.2017 г.

Работно време на Кандидатстудентския център:
Понеделник – Петък         от 08:00 ч. до 17:00 ч.
Събота                             от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Още »

Уважаеми колеги,
Българският представител в групата по застраховане и презастраховане към Европейския застрахователен и осигурителен надзор EIOPA, за втора поредна година организира събитие, посветено на защита потребителите на застрахователни услуги. В това издание акцентът е върху застрахователните и регулаторни технологии. Събитието #InsuretechSofia ще се проведе в София, на 13 септември, в сградата на Федерацията на научно техническите съюзи на ул.Г.С.Раковски 108.

#InsuretechSofiа 2017  ще:

 • привлече представители на национални застрахователни надзори и представители на EIOPA;
 • се превърне в място за срещи между идеи и капитал;
 • представи най-новото от технологиите в застрахователния и регулаторния процес.

Събитието е разделено на два модула: Регулаторен и Предприемачески. В първия ще говорят представители на различни национални и Европейски надзорни институции, НПО и бизнес, докато вторият ще даде възможност на предприемачи в областта на новите технологии да се запознаят с финансиращи институции и механизми за подкрепа за начинаещи компании в областта на финансовите иновации.

Работен език на събитието е английски.

В рамките на събитието ще се проведе и малък конкурс за студенти по застраховане с награда, осигурена от ЗБК Балкан АД.

Можете да следите събитието във Facebook, Twitter, G+ и Youtube.

Повече информация може да намерите на сайта – www.insuretechsofia.eu

За контакти:
Desislav Danov
Head of organization
+359878727765 

Още »

Обява по проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01

ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА ЦЕЛЕВА ГРУПА

по проект  BG05M2OP001-2.009-0026-C01 „Развитие капацитета на студентите, докторантите, постдокторантите и младите учени от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов за провеждане на иновативни научно-практически изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, финансиран от оперативна програма „наука и образование за интелигентен растеж“

Стопанска академия, бенефициент по Процедура BG05M2OP001-2.009 „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени – фаза 1“, обявява процедура за подбор на участници в целева група за включване в проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01 „Развитие капацитета на студентите, докторантите, постдокторантите и младите учени от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов за провеждане на иновативни научно-практически изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, финансиран от оперативна програма „наука и образование за интелигентен растеж“.

Минимални изисквания за включване в целевата група:

Студенти

 • Среден успех 4.00 от следването до момента;
 • Ниво на владеене на английски език – В1

Информация за дейностите, в които могат да се включат студентите, може да откриете ТУК

Докторанти

 • Завършен курс по Информатика/Компютърни технологии (Сертификат или успешно положен изпит при следването)
 •  Владеене на английски език

Информация за дейностите, в които могат да се включат докторантите, може да откриете ТУК

Постдокторанти

 • Да работят на основен трудов договор в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов
 • Да са минали до 5 г. от защита на ОНС „Доктор”
 • Владеене на английски език

Информация за дейностите, в които могат да се включат постдокторантите, може да откриете ТУК

Млади учени

 • Да са на възраст до 34 г. вкл.
 • Да работят на основен трудов договор в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов
 • Владеене на английски език

Информация за дейностите, в които могат да се включат младите учени, може да откриете ТУК

Преподаватели

 • Да са на възраст над 34 г.
 • Да работят на основен трудов договор в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов
 • Да са придобили ОНС „Доктор” преди повече от 5 г.
 • Да са членове на катедра I група

Информация за дейностите, в които могат да се включат преподавателите, може да откриете ТУК

Желаещите да се включат в целевата група на проекта, подават Формуляр за кандидатстване и CV с приложени документи удостоверяващи покриването на минималните изисквания за кандидатстване,  в офиса на Института за научни изследвания или по пощата на адрес: Свищов, ул. „Емануил Чакъров” №2, за ИНИ.

Срок за кандидатстване – 07.08.2017 г.

Лица за контакт:  Мариела Стоянова 0631/66364 – Институт за научни изследвания Антоанета Христова 0631/66206 – Център за качество на обучението

Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на посочения от тях e-mail до 11.08.2017 г.

Формуляр за кандидатстване може да изтеглите ТУК CV форма може да изтеглите ТУК

Още »


Уважаеми кандидат-студенти,
публикувани са резултатите от конкурсните изпити, провели се на 22.07.2017 г. по дисциплините: „Икономическа география на България“, „Икономика“, „Математика“ и Чужди езици.

Може да проверите Вашия резултат в секция Лични данни

Още »

Уважаеми студенти-практиканти,
Информираме Ви, че считано от 21.07.2017 г. (петък), стартира изплащането на еднократните стипендии по проект BG05M2OP001-2.002-0001 „Студентски практики - фаза 1“ за всички приключили успешно своята практика през месец юни 2017 година.
 
 
С уважение,
Екип за управление на ПРОЕКТ BG05M2OP001-2.002
„Студентски практики – фаза 1“
при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов
Още »

Изкачване на планинските първенци в България, Словения и Румъния посвети СТД „Академик” – Свищов на своята 80-годишнина

Студентското туристическо дружество „Академик” – Свищов организира изкачването на 10те планински първенци на България по повод 80-годишнината си. Над 50 членове на второто в страната ни студентско туристическо дружество се включиха в юбилейното изкачване, разпределени в пет лъча. Първият лъч покори вр. Ботев (2376 м.) в Стара планина и вр. Богдан (1604 м.) в Средна гора. Вторият лъч бе в посока вр. Мусала (2925 м.) в Рила и вр. Руен (2251 м.) в Осоговска планина. Участниците в третия лъч изкачиха вр. Радомир (2029 м.) в Беласица и Гоцев връх (2212 м.) в Славянка. Предизвикателството за четвъртия лъч бяха вр. Перелик (2191 м.) в Родопите и вр. Вихрен (2914 м.) в Пирин. Петият лъч се отправи към Черни връх (2290 м.) във Витоша и вр. Руй (1706 м.) в едноименната Руй планина. Участниците във всеки от петте лъча развяха по 10те най-високи планински върха знамето на свищовското студентско туристическо дружество, което за своите 80 години трикратно е награждавано с медал „Алеко” – най-високото отличие на БТС, а през 1986 г. получава престижното държавно отличие, орден „Червено знаме на труда”.

След покоряване на върховете, участниците от различните групи се срещнаха на хижа Яна, близко до Кюстендил, където отпразнуваха заедно постигнатите резултатите от проведените изкачвания по маршрутите.

По повод 80-та годишнина, членове на студентското туристическо дружество се устремиха и към най-високите планински върхове на Словения и Румъния. „Покоряването на високия 2864 м. връх Триглав в Юлийските Алпи (Словения) изисква много сериозна физическа подготовка и туристически умения поради наличието на виа-ферата (железен път), а освен това, почти цялата част е скално катерене и изкачване по скала”, коментира водачът на групата Николай Нейков.

Към първенеца на Словения, който е предизвикателство за туристи със специални умения, се отправиха 9 от най-добре подготвените членове на дружеството, но лошото време – дъжд, силен вятър, мъгла и гръмотевици, не им позволи да преминат последните 300 м. денивелация до върха. На следващия ден след нов, но отново неуспешен опит за изкачване, групата продължи по предварително уточнения маршрут – Постойнска яма, Предямски град и Плитвишки езера.

С лошо време посрещна свищовските туристи и румънският връх Молдовяну (2544 м) в Карпатите. Към първенеца на северната ни съседка се отправи 12-членна група. Преминавайки през други пет върха и близо 5-часово ходене по билото, сблъсквайки се с дъжд, гръмотевици и температури между 0 и 5 ºC, седем души, водени от Кирил Стоянов, изкачиха връх Молдовяну и гордо развяха знамето на СТД „Академик” – Свищов.

Според предварително планираните прояви в годишния календар на дружеството, новата учебна 2017/2018 година свищовските туристи ще започнат с изкачване на връх Ботев и походи до хижите Ехо и Козя стена в Стара планина. 

 

 

Още »

Регистриран е завишен интерес към Стопанска академия след първо и второ класиране

Кандидатстудентският център в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отчете завишен интерес от страна на новоприетите първокурсници за обучение в ОКС „бакалавър” на база броя на записаните след обявяване на първо и второ класиране. Над 85% от утвърдените места за държавна поръчка в редовна и в задочна форми са запълнени. По-голямата част от първокурсниците, които вече получиха студентските си книжки, са кандидатствали и съответно са приети с оценка от държавен зрелостен изпит. Най-многобройни са новоприетите от областите Плевен, София-град, Велико Търново, Враца и Софийска. След първото класиране записаните студенти са 83% от държавния план-прием в задочна форма на обучение и 72% в редовна форма. Реализиран е и прием в платена форма, където предпочитанията са в по-голяма степен към задочно обучение. След първо и второ класиране се отчита, че в най-висока степен са запълнени утвърдените  в държавна поръчка - редовно обучение места в специалностите „Икономика на търговията“, „Икономика на туризма“, „Аграрна икономика”, „Бизнес статистика и анализи“ (100% ), следвани от „Финанси“, „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Публична администрация“, „Застраховане и социално дело”, „Стопанско управление“, „Счетоводство и контрол“, „Международни икономически отношения“, „Бизнес информатика“, „Стопански и финансов контрол“, „Управление на проекти“ и „Маркетинг“. Изцяло са попълнени местата в държавна поръчка – задочно обучение. Резултатите от второто класиране са обявени на 17 юли 2017 г., като в него участваха неприетите на първо класиране и кандидат-студентите, подали документи в периода 10-15 юли. Срокът за записване е до 20 юли, включително.

За трето класиране, което ще бъде обявено на 21 юли, ще се борят кандидат-студентите, които не са приети до момента, и тези, които ще подадат документи до 20 юли. Резултатите от класирането за незаетите места (при наличие на такива) ще бъдат обявени на 26 юли. Последните две изпитни сесии, които са планирани до края на кандидатстудентската кампания в Стопанска академия, ще бъдат на 22 юли и на 26 август. Резултатите от всяко класиране се обявяват в интернет страницата на Стопанска академия: www.uni-svishtov.bg/Прием 2017 г. Кандидатстудентският център за записване на новоприетите студенти работи всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа, а в събота - от 9:00 до 16:00 часа.

Още »

КНСБ отпуска еднократна стипендия в размер на 2000 лв., която ще се присъди на един участник в конкурс на тема „Нови системи на заплащане и стимулиране на труда: механизми на насърчаване на мотивацията за труд, производителността на труда и обвързването им с благосъстоянието на работното място: анализ на ситуации в България“.

Тя е предназначена за млади учени в областта на икономиката на труда и социалните науки от всички университети и висши училища в страната, както и от институтите на Българска академия на науките.

До конкурса се допускат докторанти и студенти/специализанти по магистърски програми (след завършена бакалавърска степен), на възраст до 35 години.

Повече информация за конкурса може да намерите ТУК.

Изисквания към разработката за конкурса

Състав на научното жури

Още »

Най-нетърпеливите новоприети студенти в Стопанска академия се записаха минути след обявяване на резултатите от първото класиране

Първите новоприети студенти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за ОКС „бакалавър” се записаха буквално минути след официалното обявяване на резултатите от първото класиране. Това са студенти, избрали специалностите: „Финанси“, „Икономика на търговията“, „Икономика на туризма“, „Застраховане и социално дело“, „Бизнес информатика“, „Аграрна икономика“ и „Счетоводство и контрол“. Сред мотивите за избора на Висше училище, новозаписаните Свищовски студенти посочиха: високата оценка сред работодателите на възпитаниците на Стопанска академия и предпочитание при наемане на работа; отличната репутация на дипломиралите се възпитаници; перспективните възможности за кариерна реализация; както и престижа на придобитото образование във висше икономическо училище с над 80-годишни традиции. За избора на Свищовската Алма матер, допълнителна роля изигра и географската близост до родното им място; социално-ориентираната цена на обучението; ниската цена на издръжката на живот и не на последно място по значение - препоръката на родители и близки.

За учебната 2017/2018  г. кандидатите за обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са 114% от утвърдения план-прием. Най-многобройни са кандидат-студентите от областите: Плевен, София, Велико Търново, Враца и Софийска. Основната част от кандидатствалите са избрали опцията да участват в класирането с оценка от държавен зрелостен изпит. Следва варианта с полагане на конкурсен изпит и кандидатстване със сертификат, придобит от национални и международни олимпиади (в т.ч. ежегодно организираните от Академията национални ученически състезания и конкурси за есета), а една малка част от кандидатите участват с пренесена оценка от изпит в друго висше училище. На първо класиране са заети 94% от местата, в т.ч. 82% в редовно обучение и 100% в задочно обучение. Освен кандидатстващите за обучение, субсидирано от държавата, 9% от кандидатстващите са заявили желание за платена форма на обучение. Първокурсникът, приет с най-висок бал – 29,92 (при максимално възможен 30,00), е Ванина Копчева, избрала специалност „Финанси”, редовно обучение – възпитаничка на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ - Свищов. Най-високият бал при задочно обучение е 29,89. Той е на Евгения Рубашка, приета в специалност „Счетоводство и контрол“. Анализът на подадените документи за участие в първо класиране показва още, че петте най-предпочитани в редовно обучение специалности са: „Финанси”, „Аграрна икономика“, „Икономика на туризма“, „Счетоводство и контрол“ и „Застраховане и социално дело“. В задочно обучение предпочитанията са към специалностите: „Икономика на търговията“, „Финанси“, „Счетоводство и контрол“, „Икономика на туризма“ и „Застраховане и социално дело“.

Приетите на първо класиране кандидати, могат да се запишат за студенти в Стопанска академия до 15 юли 2017 г. (събота), включително. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 17 юли 2017 г., а от трето класиране – на 21 юли 2017 г. До края на кандидатстудентската кампания в Свищов предстоят още две от предварително планираните месечни изпитни сесии – на 22 юли и 26 август (събота от 13:00 часа).

Още »

Библиотека „Акад. Н. Михов” информира своите потребители, че е активна услугата «Справка цитати», чрез която всеки автор може да провери цитатите  на своите произведения, обработени  в библиотечния фонд,  в  «Книги», «Статии» и «Дисертации» . 

От страницата на библиотеката рубрика „Справка цитати“ препраща към модула за проверка на цитиранията:
https://www.uni-svishtov.bg/?page=lib#tabs-9

Самият модул за проверка е достъпен на този адрес:
http://wlib.uni-svishtov.bg/abcitation/absc.htm

 

Още »

Уважаеми студенти,
Центърът за международна дейност/ Еразъм+ офис Ви информира за възможности за практика по програма „Еразъм+“ в Словакия. PlacementSlovakia е програма, управлявана от WorkSpace Europe – първият и единствен консорциум в Словакия, подпомагащ мобилностите с цел практика по програма Еразъм+ във висшето образование, акредитиран от Европейската комисия. Дейността на програмата е да подпомага студентите в организирането и провеждането на техните практики в Словакия. На студентите е осигурена безплатна квартира, работа в успешни компании, възможност за подобряване нивото на владеене на английски език. Повече информация относно свободните места за практика може да намерите на следните уебсайтове:

www.placementslovakia.com
www.workspaceeurope.sk
www.facebook.com/PlacementSlovakia

Активни обяви за практика може да намерите и тук.

Информация за кандидатстването за практика по програма „Еразъм+“ може да намерите на сайта на Стопанска академия, на място – в офиса на Центъра за международна дейност или да направите запитване на имейл: erasmus@uni-svishtov.bg или на телефони: 00359 631 66 376, 00359 631 66 440.

 

Център за международна дейност/ Еразъм+ офис

Още »

Първите нови магистри на Стопанска академия се записаха веднага след държавния си изпит за ОКС „бакалавър”

Първите нови магистри на Стопанска академия , които ще се обучават през учебната 2017 / 2018 година, се записаха веднага след държавния си изпит, с който финализираха обучението си в ОКС „бакалавър”. В продължение на три дни (28-30 юни), по предварително обявен график за различните специалности, в свищовското висше училище се провежда редовната сесия на държавен изпит за студентите от редовна и задочна форми.

Първата дата бе за бакалаври от 8 специалности и част от тях се възползваха от възможността още в рамките на същия ден, след получаване на оценката от държавния изпит, да се запишат за дистанционно обучение в избраната магистърска програма. Най-нетърпеливи се оказаха две дами, завършили специалност „Аграрна икономика”. Теменужка Николова от Плевен и Първолета Илиева от В. Търново, които получиха отлични оценки на държавния изпит, избраха да продължат образованието си за по-високата степен в магистърска програма „Агробизнес”. Първият кандидат-магистър за обучение по държавна поръчка е Марияна Лесичкова от Свищов, която е завършила предходната година ОКС „бакалавър” в спец. „Икономика на туризма”. Тя е посочила като първо желание магистърска програма „Информационни системи и технологии в бизнеса”. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 22 август.

Сред записаните в рамките на първия ден, в който стартира есенният прием за ОКС „магистър”, бяха и студенти, избрали магистърски програми като „Застраховане”, „Управление на проекти”, „Финансов мениджмънт”, „Валутен, митнически и данъчен контрол”, „Международен бизнес и мениджмънт”. През оставащите два дни на държавен изпит ще се явят студенти от други 9 специалности, по които Стопанска академия обучава в ОКС „бакалавър”.

Приемът на документи за обучение в ОКС „магистър” 2017/2018 г. започна на 28 юни и ще продължи до 19 август за кандидатстващите в редовна форма след придобита ОКС „бакалавър” по направления 3.8 Икономика” или 3.7 Администрация и управление. До 21 септември е срокът за кандидатстващите за дистанционно обучение след придобита ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър“ по направления 3.8. Икономика, 3.7. Администрация и управление или 3.9. Туризъм, след придобита ОКС „професионален бакалавър” по направления 3.8. Икономика или 3.7. Администрация и управление и след придобита ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър” по направления, различни от посочените три.

„Натрупаният 18-годишен опит в дистанционното обучение нарежда Стопанска академия сред най-добрите, но водени от желанието да бъдем още по-полезни за своите студенти, направихме мащабно обновяване на дистанционното обучение”, коментира директорът на Центъра за дистанционно обучение, доц. д-р Драгомир Илиев. Осъвременени са предлаганите 41 магистърски програми, за да бъдат съобразени максимално с изискванията на работодателите. Въведена е нова платформа за дистанционно обучение (онлайн обучение), с достъп до всички необходими материали и ресурси за провеждане на обучението. Съкратени са сроковете на обучение и новите магистри ще завършат до средата на месец юли 2018 г. За да могат по-лесно да съчетават работа и учене, учебният процес е разделен на модули, което води и до по-равномерно разпределение на усилията през семестъра. Изпитите ще се провеждат само в събота и неделя, за да не се налага на дистанционните студенти да си вземате отпуск. За да им бъдат спестени време и транспортни разходи, са създадени центрове за административно обслужване в гр. София и гр. Бургас, в които ще могат да полагат изпити, без да пътуват до Свищов. Освен това е намалена общата сума за обучение и в допълнение се предоставя възможност за разсрочено плащане на семестриалните такси на 4 равни вноски.

Актуална и подробна информация за предлаганите магистърски програми в редовна и в дистанционна форми на обучение, начина и сроковете за кандидатстване се публикува на сайта на Стопанска академия в раздел „Прием 2017” / ОКС „магистър”.

 

Още »

Академични преподаватели гостуваха на церемония по връчване на дипломите в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

Представител на академичното ръководство на Стопанска академия и преподаватели бяха гости на тържествена церемонията по връчване на дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация на зрелостниците, завършили ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ през 2017 година. В духа на 132-годишната история и забележителната архитектура на гимназията, тържеството се проведе в Аулата. Зрелостниците поздрави директорът на училището Румяна Иванова, като подчерта, че Професионална държавна търговска гимназия изпраща още един прекрасен випуск, възпитаниците на който отново накараха своите учители да се чувстват горди от постигнатите резултати на държавните зрелостни изпити. Специалностите, в които се дипломираха зрелостниците са „Икономическа информатика“, „Организация на туризма и свободното време“ и „Малък и среден бизнес“. Първенец на випуска е Симона Аврамова, постигнала успех Отличен 6.00 от целия курс на обучение и на държавните зрелостни изпити.

Приветствия към тазгодишния випуск на първата в България търговска гимназия отправиха и гостите от Стопанска академия – доц. д-р Николай Нинов, зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ и проф. д-р Андрей Захариев, председател на фондация „Проф. Минко Русенов” и ръководител катедра „Финанси и кредит”. С пожелания да имат кураж да си поставят високи цели и да реализират най-смелите си мечти, академичните преподаватели отправиха и покана към вече дипломиралите се ученици да се присъединят към многохилядното семейство от възпитаници на Стопанска академия.

От ПДТГ „Д.Хадживасилев” изразиха специални благодарности към ръководството на СА „Д. А. Ценов“ за осигурените тоги, които допринесоха за празничния академичен дух и незабравимите емоции на учениците от Випуск 2017.

 

Още »

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” започна на 28 юни прием на документи за ОКС „магистър” за учебната 2017 / 2018 г. по следния график за класиране и записване на новоприетите студенти в редовна и дистанционна форми:

Форма за провеждане на обучението Подаване на документи Заповед за класиране Записване

Редовно обучение
(след придобита ОКС „бакала­вър” по направления
3.8. Икономика или 3.7. Администрация и управление)

28.06-19.08.2017 22.08.2017 22.08-26.08.2017

 

Форма за провеждане на обучението Срок за прием на документи Заповед за
класиране
Получаване на
учебни
материали*
Дистанционно обучение
(след придобита ОКС „бакала­вър” или ОКС „магистър“ по направления 3.8. Икономика,
3.7. Администрация и управление
или 3.9. Туризъм)
28.06-21.09.2017 25.09.2017 07-08.10.2017
Дистанционно обучение
(след придобита ОКС „професионален бака­лавър” по направления 3.8. Икономика
или 3.7. Администрация и управление)
28.06-21.09.2017 25.09.2017 07-08.10.2017
Дистанционно обучение
(след придобита ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър” по направления различни от 3.8. Икономика,
3.7. Администрация и управление или 3.9. Туризъм)
28.06-21.09.2017 25.09.2017 07-08.10.2017

Документи се подават във фронт офис „Магистърско обучение“, находящ се в сградата на Факултетски корпус (ет. 1, в ляво)

Работно време на фронт офис „Магистърско обучение“:
в делнични дни от 8:00 до 17:00 ч.
в събота от 9:00 до 16:00 ч.
Тел.: 0631/66 281; 0631/66 403

ТЕЛ: 0882 552506; 0882 552505; 0885 649849

За повече информация: Кандидат студентска кампания 2017

Още »

Уважаеми студенти-първокурсници,
Подаването на документи за настаняване в студентско обще­житие на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, стартира на 10.07.2017 год. (понеделник). В периода от 10.07.2017 г. до 25.07.2017 г. документи ще се приемат в Студентски дом на културата (позициониран непосредствено до Кандидатстудентския център на Стопанска академия), където ще се извършва и записването на новоприетите студенти.

От 25.07.2017 г. до 08.09.2017 г. документи ще се приемат в отдел „Студентска политика” (позициониран непосредствено до офиса на Общинска банка АД).

СПИСЪК НА ИЗИСКУЕМИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

СА „Димитър А. Ценов” - Свищов Ви предлага настаняване в студентски блок № 1  при следните условия:

1. Месечен наем (за 1 студент):
Месечният наем за студент в студентските общежития на СА „Димитър А. Ценов” - Свищов е:

 • При настаняване в блок № 1 – 65 лв.

2. Безплатно потребление на комунални услуги
В стойността на субсидията на всеки студент е включено  безплатно потребление на 2 куб. вода и 150 kW ток на стая.. Консумацията на ток и вода над тези размери се доплаща.

3. Стаи
Стаите в блок № 1 на СА „Димитър А. Ценов”-Свищов са напълно обновени и разполагат със самостоятелни електромери и санитарен възел, както и всички необходими удобства за пребиваване.

Броя на  леглата в стая са две

4. Сигурност
Блокът се охраняват денонощно и се поддържа пропускателен режим, което гарантира спокойствие и сигурността на студентите.

5. Безплатна безжична интернет връзка
Наличие на покритие на системата Eduroam в общите части на общежитието.

6. Столово хранене (обяд и вечеря)
В непосредствена близост до студентското общежитие е разположен стол за хранене на СА „Димитър А. Ценов”-Свищов, функциониращ от понеделник до петък в рамките на учебната година.

7. Паркинг
Безплатен за студентите, денонощно охраняем паркинг – находящ се непосредствено до студентския блок.

8. Други удобства
В непосредствена близост до студентското общежитие са разположени сградите на Академията, магазини, заведения.

Контакти за допълнителна информация: 0631/66 371

Е-mail: osp@uni-svishtov.bg

Още »

Депутат от украинската Рада гостува в Стопанска академия с публична лекция за българите в Украйна

Публична лекция на тема „Българите в Украйна: история и съвремие” (средата на XVIII век - начало на XXI век) изнесе в Стопанска академия депутатът от украинската Рада, Антон Киссе. Организатори на събитието бяха свищовското висше училище, община Свищов и Ротари клуб – Свищов. Пред академичната общност, представители на организаторите и граждани, гостът бе представен от доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации. „Професор Киссе е борец за запазване на българското самосъзнание на българите, родени в територии, които след международни договори остават извън пределите на страната”, подчерта доц. Нинов.

Антон Иванович Киссе, който по националност е българин, е роден в с. Евгеновска, Одеска област. Висше образование завършва в Одеския държавен педагогически университет „К. Д. Ушински”, Одеския държавен университет „И. И. Мечников” – право, Одеска държавна юридическа академия – държавно управление. През 2000 г. придобива докторска степен по педагогика, а от 2007 г. е доктор на политическите науки. Освен политик, Антон Киссе е президент на Асоциацията на българите в Украйна, председател на Асоциацията по борба на Одески регион, зам.-председател на Съвета на националните дружества на Украйна при Президента на Украйна, член е и на други обществени организации. За своята обществена, политическа и научна работа Антон Киссе е награден с орден „За заслуги” към Украйна II и III степен, знак „Отличник на образованието в Украйна”, орден „Свети равноапостол княз Владимир Велики” III степен, ордена на Република България „Мадарски конник”, почетен знак на Президента на Р България и др.

Отчитайки реалната ситуация в днешно време в България и в Украйна, Антон Киссе заяви, че главната цел на всички българи е да се запазят и съхранят българския език, традиции и обичаи, колкото и да е трудно така както нашите деди са съумели да го правят в тежки исторически периоди. В своята лекция гостът припомни, че първите българи се преселват в централната част на Украйна – Алфатар и Олшанка още през 1772-74 г. През годините обаче, в следствие на асимилацията, българският език вече се говори повече от по-възрастните хора, а младото поколение, въпреки че знаят български песни и хора, все по-малко знае родния език на дедите си. По думите му, това трябва да послужи като пример как не трябва да бъде и какво в днешно време трябва да се направи. В тази връзка депутатът посочи като добър пример, как в Алфатар чрез съвместна работа с фондация „Христо Ботев”, подкрепата на министерството на образованието и други организации има неделно училище, прилагат се и други подходи, което спомага за оживяване на българщината в централната част на Украйна.

В лекцията бе отбелязан и периода от края на 17 и началото на 18 век, когато българи се преселват край Одеса, където днес се срещат много български фамилии и младите имат възможност да изучават в училищата факултативно български език и история. Гост-лекторът припомни идентични трудности и проблеми, с които са се сблъсквали българите от различни райони на Украйна през различните исторически периоди, както и привилегиите, които са имали.

Антон Киссе сподели, че в момента много от младите българи в Украйна имат желание да учат в България, за което срещат силната подкрепа на родителите си. След осъществената през м. май визита на академични преподаватели от Свищов в средните училища в градовете Болград, Одеса и Измаил, само от „Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ (с преподаване на български език), по думите на Киссе около 70% от завършилите тази година са заявили, че ще кандидатстват в България. Украинският депутат подчерта, че не е проблем завършването на висше образование, а това бизнесът да създава перспективи за трудова реализация на младите хора.

В края на лекцията гостът представи своята книга „Възраждане на българите в Украйна”, която подари с автограф на желаещите и сподели, че е под печат нова негова книга за историята на народите и националностите, които живеят в украинска Бесарабия.

При визитата си в Стопанска академия, Антон Киссе бе придружаван от сътрудника си Олга Гроздева. Гостите посетиха и Академичния музей, където имаха възможност да се запознаят с историята на свищовското висше училище и да се докоснат до вещи на Дарителя Димитър Ценов. Депутатът от украинската Рада положи подпис в летописната книга на свищовското висше училище. Той гостува още в Академичната библиотека, разгледа сградния фонд – спортен комплекс, студентски общежития, факултетска канцелария и чебни аудитории в Стопанска академия. Антон Киссе отправи покана към академичното ръководство за гостуване в Украйна и задълбочаване на партньорските взаимоотношения.

 

Още »

Академичната общност засвидетелства почит и признание към загиналите за освобождението на Свищов

Представители на Стопанска академия в лицето на ректора доц. д-р Иван Марчевски, преподаватели, студенти и служители засвидетелстваха почит и признание към загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г. ).

По повод 140-годишнината от освобождението на Свищов, на Братската могила в местността Паметниците, където на 27 юни 1877 г. руските войски форсират река Дунав и разгромяват турския лагер, разположен край устието на р. Текир дере, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски войни, и български опълченци.

Сред официалните лица бяха народни представители, кметът на община Свищов, ректорът на Стопанска академия, ръководители на институции и организации, офицери. Слова за бележитата годишнина от освобождението на първия свободен български град произнесоха кметът Генчо Генчев и посланикът на Русия в България, Анатолий Макаров. Те подчертаха, че именно от свищовския бряг преди 140 години става ясно, че на османското иго идва края и започва освобождението на България. Прочетен бе и поздравителен адрес от министър-председателя на България – Бойко Борисов.

Панихида в памет на загиналите за освобождението на Свищов отслужи архиерейски наместник Руслан Личев. След изпълнения на Първи български хор, венци и цветя бяха поднесени от името на официалните лица, от присъстващите гости и граждани. В церемонията пред седемте мраморни обелиска в местността Паметниците участва и Националната гвардейска част.

 

Още »

Удостоиха Стопанска академия с юбилеен плакет по повод 140 години от освобождението на Свищов

Национална конференция на тема „Десантът на река Дунав и освобождението на град Свищов през руско-турската война” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът, посветен на 140-годишнината от освобождението на първия български град, бе организиран от Община Свищов, съвместно с Национална военна академия „Г. С. Раковски” – София.

При откриване на конференцията, кметът на общината Генчо Генчев заяви, че датата 27 юни 1877 г. е паметна за Свищов, защото тогава руските войски под ръководството на генерал-майор Михаил Драгомиров форсират река Дунав и разгромяват турския лагер, разположен край устието на р. Текир дере. „Този десант се оказва един от най-успешните във военната история на света, но и съдбовен за нашия град и страната ни. Свищов става първия свободен град от турско владичество и от свищовския бряг започва победоносния поход към дългоочакваната свобода на България”, каза кметът. Той благодари на Стопанска академия, като любезен домакин на националния форум и връчи на ректора юбилеен плакет, с който Общината удостоява висшето училище по повод 140 години от освобождението на Свищов.

В приветствието си към участниците в конференцията, доц. д-р Иван Марчевски подчерта значението на форсирането на река Дунав край Свищов от преди 140 години като припомни, че всичко, което по-късно се е случило при битките край Плевен, Шипка, София, Стара Загора е зависело от успеха на десанта край Свищов. Ректорът изрази надежда, че в рамките на форума ще бъде оценено и изтъкнато значението на тази военно-техническа операция, и пожела успех на участниците в конференцията.

Приветствие от името на началника на Военната академия поднесе зам.-ректорът по учебна дейност – полковник доц. д-р Димитър Ташков. Той подчерта, че заявените за конференцията доклади и научни изследвания от компетентни изследователи на българската военна история са гаранция за осветляването и обективната интерпретация на този важен момент от освободителната война, какъвто е десанта на Дунав край Свищов. В националния форум бяха представени девет доклада, подготвени от Военната академия и един от Исторически музей – Свищов. Ивелин Иванов, ученик от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство представи своя мултимедийна презентация, с която печели първо място в националния конкурс „Не се гаси туй що не гасне”.

Още »

Стопанска академия награди най-добрите общински администрации по прилагане на СФУК

Тържествена церемония по обявяване на резултатите и награждаване на победителите в Годишен национален конкурс 2017 г. „Най-добра администрация“ по прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) в общините се проведе в Сентръл парк хотел София. Третото поредно издание на конкурса „Най-добра администрация“ се провежда по силата на притежавана от Стопанска академия търговска марка, регистрирана в Патентното ведомство на Република България и даваща й право да организира събития под това наименование. На събитието присъстваха кметове, заместник-кметове, секретари на общини и общински служители, представители на администрацията на Министерски съвет, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“, Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, Институт по публична администрация, Фондация за реформа в местното самоуправление, преподаватели от Стопанска академия и други висши училища, студенти, медии и гости.

Тържествената церемония по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса, като имиджово събитие с обществена значимост, е финансирано от Фондация „Ценов“. То бе заключителен етап на изследване, проведено в рамките на Договор № 4-2017/23.03.2017 г. за реализиране на проект № 5-2017 г. „Системите за финансово управление и контрол в общините – 10 години след приемането на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор“, финансиран в рамките на държавната субсидия по Наредбата за условията и реда за оценката и планирането, разпределението и разходването на средствата от държавния бюджет за финансиране на присъщата на държавните висши училища научна или художественотворческа дейност на МОН.

Проф. д-р Маргарита Богданова - ръководител катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия и водещ на събитието, акцентира върху факта, че организациите от публичния сектор са най-големият работодател в страната. Само в администрацията на Министерския съвет, министерствата и прилежащите им агенции, общинските и областните управи са заети 138 000 души. Ако към тях се прибавят учителите, лекарите в държавните и общински здравни заведения, служителите в културните и социални заведения и други, броят им нараства на над 530 000 души. Проф. Богданова подчерта, че е трудно, дори невъзможно, да се изследват всички администрации, с протичащите в тях функции и процеси, за да се определи най-добрата. Затова всяка година организаторите на конкурса определят различен обект и предмет на проучване. През 2015 и 2016 г. във фокуса на проучванията за най-добра администрация бяха поставени областните администрации с всички техни функции и отговорности. През 2017 г. за обект бяха определени общинските администрации, а като предмет на проучването – прилагането на Системите за финансово управление и контрол.

Форумът откри проф. д-р Георги Иванов, заместник-ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и член на Сметната палата на Република България. Приветствие към участниците отправи и Павел Иванов - Изпълнителен директор на Института по публична администрация. Проф. д-р Борислав Борисов, ръководител на проектния екип и председател на националното жури по присъждане на наградите за най-добра общинска администрация за 2017 г., представи резюме на обобщаващия доклад от проведеното проучване на тема „Прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) в общините“.

В своето изложение проф. Борисов посочи, че моделът за предварителен контрол, наречен COSO на името на Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission има над 30-годишна история и се припознава като основно средство за осъществяване на вътрешен контрол в организациите от публичния сектор у нас от 2000 г., когато беше въведено изискването за разработване и прилагане на СФУК в тези организации. Неговите елементи бяха по-подробно разяснени и уточнени в новите нормативни документи за вътрешния контрол от 2006 г. – Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, Закона за вътрешния одит в публичния сектор и редица подзаконови нормативни актове. Може да се каже, че въвеждането на СФУК е регламентирано преди 17 години, а прилагането на моделът COSO и въвеждането на СФУК в сегашния им вид у нас има вече десетгодишна история. Проф. Борисов поясни, че направеното проучване е било насочено към търсене на отговор на въпросите какво се случи за тези десет години, имат ли всички организации от публичния сектор свои СФУК, съществува ли т. нар. „тон на върха“ и разбиране за тяхното значение за прозрачно, законосъобразно, целесъобразно и ефективно управление, къде се прилагат реално и къде формално, достатъчно всеобхватни ли са или има области, в които те не действат и т.н.

Ежегодно организациите от публичния сектор се самооценяват по отношение състоянието на СФУК по въпросник, публикуван от Министерство на финансите. „Той почти не се е променял през последните 5-6 години, но това едва ли е, защото е съвършен. Напротив, въпросникът допуска много неясноти, не задава точни и конкретни въпроси, някои от въпросите се преповтарят, а важни области на СФУК остават незасегнати”, подчерта председателят на националното жури. Въпреки, че е структуриран по петте елемента на предварителния контрол, в него липсват такива важни въпроси като какъв е обхватът на СФУК и дали те се разпростират върху всички структури, програми, дейности и процеси така, както изисква законът, за връзката между цели и бюджети, за резултата от прилагането на СФУК, за броя на регистрираните случаи на несъответствия на стандартизираните процедури и др.

„Ясно е, че при такъв несъвършен въпросник, то и Консолидираният доклад на МФ, който отразява обобщената информация и самооценката на ръководителите за постигнатото ниво на адекватност и ефективност на вътрешния контрол, ще бъде неадекватен на действителната ситуация. Всичко това, както и вече 10-годишния ни опит в разработването и прилагането на СФУК в различни организации, ни провокира да проведем едно проучване, което да бъде по-конкретно и целенасочено, за да ни покаже действителното състояние на СФУК. Решихме тази година именно адекватността и ефективността на СФУК в общините да бъде критерият, по който ще определим най-добрите от тях в годишния конкурс, провеждан за трети път под марката „Най-добра администрация“, притежание на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, каза още проф. Борисов.

Проучването е проведено на два етапа. В първия са проведени дълбочинни интервюта в периода ноември 2016 – януари 2017 г. по предварително структуриран въпросник. Интервютата са направени чрез посещения на място от студенти от специалност „Публична администрация“ в рамките на семестриалните им задачи по дисциплината „Системи за управление и контрол в публичния сектор“. На база на дълбочинните интервюта е разработена електронна анкетна карта, изпратена до всички 265 общини в страната. Броят на респондентите, попълнили анкетната карта и заявили желание за участие в конкурса, е 55. Анкетното проучване е осъществено през периода март – май 2017 г. Като цяло, изводите в доклада се базират на над 120 изследвани общински администрации, което ги прави достоверни и обосновани.

След представянето на доклада, церемонията продължи с връчване на награди на общинските администрации, отличени с най-добри резултати в прилагането на СФУК. Проф. Борисов сподели, че първоначалната идея е била да се определи една най-добра администрация, тъй като такова е наименованието на самия конкурс, но запознаването с емпиричните данни и анализите е показало на екипа, че има няколко общини, всяка от които по своему е постигнала нещо добро в определена област на СФУК и може да послужи като пример за останалите. Поради тези причини е взето решение да се присъдят награди (почетни плакети и грамоти, както и статуетка „Победа“ за показалата най-добри резултати община) в пет категории.

Награда за процесно ориентирана община по прилагане на СФУК получи община Костинброд. Като най-иновативна община по прилагане на СФУК бе отличена община Луковит. Награда за най-прозрачна община по прилагане на СФУК получи община Добрич. С награда за целево ориентирана община по прилагане на СФУК бе отличена Столична община. Първо място в прилагане на СФУК в общините журито присъди на община Смолян.

Организаторите на Годишния национален конкурс 2017 г. „Най-добра администрация“ по прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) в общините изразиха благодарност за участието в конкурса на представителите на общините, на всички участници в тържествената церемонията по награждаване на победителите, на колегите от екипа на проекта, извършил проучването, както и на медиите за проявения интерес към събитието и обективното му отразяване.

Още »

Обява по проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01

Стопанска академия “Д. А. Ценов” – Свищов, бенефициент по проект  BG05M2OP001-2.009-0026-C01 „Развитие капацитета на студентите, докторантите, постдокторантите и младите учени от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов за провеждане на иновативни научно-практически изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ:

IПо Дейност 1 „Мобилност на представители на целевата група за провеждане на научни изследвания и свързаните с тях дейности“:

1.        Експерт "Подбор на кандидати" 2.        Експерт "Мобилност"

IIПо Дейност 5 „Развитие на партньорски мрежи между български и чуждестранни учени, изследователи, докторанти, постдокторанти, специализанти, млади учени и преподаватели за провеждане на научни изследвания“:

1.        Експерт "Изграждане на научни мрежи" 2.        Сътрудник "Научна мрежа"

IIIПо Дейност 6 „Създаване на изследователски потенциал и на благоприятни условия за провеждане на научни изследвания“:

1.        Експерт "Ментори"

IVПо Дейност 7 „Разпространение на научните резултати, вкл. организиране на национални и международни научни форуми“:

1.     Експерт "Алманах, докторанти и студенти" 2.     Сътрудник "Подготовка на алманах" 3.     Обучител курс "Финансова иконометрия със специализиран софтуер за докторанти" 4.     Обучител курс "Финансова иконометрия със специализиран софтуер за студенти" 5.     Обучител курс "Финансово моделиране с MS Excel за докторанти" 6.     Обучител курс "Финансово моделиране с MS Excel за студенти"

VПо Дейност 11 „Подпомагане на организирането и провеждането на обучения“:

1.        Обучител курс "Обучение на научни ръководители на докторанти" 2.        Обучител курс "Обучение на научни ръководители на студенти"

За повече информация вижте в секция "Обяви и съобщения" на проекта.

------------------------------------------------------ www.eufunds.bg ------------------------------------------------------

Проект BG05M2OP001-2.009-0026-C01 „Развитие капацитета на студентите, докторантите, постдокторантите и младите учени от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов за провеждане на иновативни научно-практически изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

Още »

Стартира прием на заявления за обучения на заети лица по ОП РЧР 2014-2020

В качеството си на одобрен Доставчик на обучения срещу ваучери, Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ гр. Свищов, ЦПО уведомява желаещите, че от 19.06.2017 година стартира приема на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Всички заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование могат да подават заявления по електронен път на сайта на Агенцията по заетостта или на хартиен носител, лично във всички Дирекции „Бюра по труда“ в страната.

Съгласно Постановление 280/2015 г., желаещите да участват в проекта могат да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност (общуване на чужди езици – КК: 2 или дигитална компетентност – КК: 4) с ваучери в Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ гр. Свищов, като безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.

За повече информация относно лицензираните професии/част от професии и обучения по чужди езици и дигитална компетентност, по които ще се провеждат обучения срещу ваучери в присъствена форма в Центъра за професионално обучение:

https://www.uni-svishtov.bg/?page=cpo; Рубрика „Прием“/Направления/Професионално обучение срещу ваучери/Квалификация по професии/част от професии и обучение по ключови компетентности срещу ваучери

или на адрес: 5250 Свищов, ул. Цар Борис I, № 1, Учебна база „Проф. Бъров“, 2-ри етаж
тел. 0882552521 – доц. д-р Христо Сирашки; h.sirashki@uni-svishtov.bg
тел. 0882552507 – Татяна Друмева; cpo@uni-svishtov.bg

Още »

Свищовски студенти за поредна година завоюваха призови места в националния конкурс „Млад икономист”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път са сред призьорите на националния конкурс „Млад икономист”, организиран от Съюза на икономистите в България. Тазгодишното, тринадесето издание на конкурса, който се провежда под надслов „Гласът на младите за силна икономика”, бе на тема „Икономическото неравенство в 21 век“. Участващите в конкурса ученици, студенти и докторанти имаха възможност да представят своите идеи, становища или решения относно икономическото неравенство чрез индивидуална или екипна разработка. Победителите в конкурса получиха своите награди на тържествена церемония в София, посветена на Деня на икономиста.

Възпитаници на Стопанска академия активно участват и печелят награди в ежегодните издания на своеобразната надпревара сред младите икономисти на България. Тази година, двама свищовски студенти, които участват за първи път в конкурса, завоюваха призови места. В категория „Студенти” на второ място се класира Беатрис Любенова – 4 курс, специалност „Финанси”, а в категория „Докторанти” втора награда получи Йордан Йорданов – докторант към катедра „Застраховане и социално дело”.

В рамките на церемонията бе обявена и специалната награда от учредената по инициатива на преподаватели от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Председателят на фондацията, проф. д-р Андрей Захариев връчи парична премия от 200 лв. на отличената с Четвърта специална награда студентка Юлия Неделчева от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, участвала в конкурса в категория „Студенти”. При награждаването, проф. Захариев подчерта силната историческа връзка между академията в Свищов и Софийския университет, изразена в градивната роля на Димитър Апостолов Ценов като един от изпълнителите на завещанието на братята Евлоги и Христо Георгиеви при учредяване на Алма матер в столицата София.

Двамата наградени в националния конкурс свищовски възпитаници са изявени и отлични студенти. Беатрис Любенова завършва своето обучение в ОКС „бакалавър” с успех Отличен 6.00, предстои й държавен изпит преди дипломирането. През годините на следване е участвала в различни научни форуми, национална студентска конференция, международно студентско състезание за финансови аналитици и други прояви, в които е отличавана с призови награди. Йордан Йорданов е докторант в докторска програма Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (социално дело), към катедра „Застраховане и социално дело“ с научен ръководител доц. д-р Николай Нинов. Дисертационният труд на наградения докторант е на тема „Социално-икономически измерения на пенсионната система и плащанията при старост в условията на демографско стареене и обедняване на населението в България”. Йордан Йорданов е в процес на стартиране на процедура за придобиване на ОНС „доктор” по икономика.

Още »

Академични преподаватели и студенти от Свищов изследват българското Придунавие

Научноизследователски проект „Модел за социално-икономическо развитие на българското Придунавие“ реализират академични преподаватели и студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Проектният екип с ръководител доц. д-р Росица Колева – декан на факултет „Стопанска отчетност”, обединява представители на катедрите „Контрол и анализ на стопанската дейност”, „Маркетинг”, „Бизнес информатика”, „Международни икономически отношения”, „Застраховане и социално дело”, „Финанси и кредит”. Обект на изследването са граничещите с река Дунав български селища и техните общини, а целта на проекта е създаване на рамка за стратегическо мислене и за целенасочване към следващия етап от реализацията на Европейска Стратегия за регион Дунав (Дунавската стратегия). Според проектния екип, българското Придунавие може да се превърне в стратегическа зона, във „фронт” и мост за трансгранична интеграция между България и Румъния след получаване на знание за неговия потенциал и организирането му чрез създаване на подходящи концептуални инструменти – визии, стратегии, планове и др.

Част от планираните по проекта дейности вече са реализирани. Изследователи от свищовското висше училище участваха с експозета и презентации по тематиката на проекта в международна конференция „Глобализация, иновации и развитие. Тенденции и перспективи“. Форумът, който се проведе в румънския град Александрия, бе организиран от университет Валахия, Търговище, факултет по наука и технологии, а Стопанска академия бе съорганизатор. Двудневната конференция даде възможност за обмяна на мнения и становища по научни въпроси, практически проблеми, добри практики и опит. Освен представените научни виждания и разработки, на конференцията бяха дискутирани възможности за създаване на устойчиви и дългосрочни контакти между учени и специалисти от страните-участнички.

Свищовски студенти и техни колеги от румънския университет участваха в международен симпозиум в гр. Александрия, посветен на проблемите на икономиката, селското стопанство, туризма, търговията, публичната администрация. Студенти от 3 и 4 курс, в специалностите. „Финанси”, „Бизнес информатика”, „Стопански и финансов контрол”, „Икономика на туризма”, МИО, „Публична администрация”, „Аграрна икономика” представиха 17 доклада, разработени от 19 души. Тричленно жури, в състава, на което бе и свищовският проф. Красимир Шишманов – преподавател в катедра Бизнес информатика, определи четирите най-добри студентски презентации от българска и от румънска страна. На първо място от свищовските възпитаници се класира Шевкет Шевкет – 4 курс, спец. „Икономика на туризма”. Изследване развитието на българското Придунавие е друга дейност от планираните по проекта, която ще продължи до м. октомври. Дейността е насочена към концептуализиране създаването на изследователски център за изследване на българското Придунавие и предвижда систематизирано теренно проучване развитието на дунавските общини от студенти, изследователи и млади учени от Стопанска академия. За целта ще бъде организирана Дунавска проучвателна експедиция с два лъча: Свищов-Запад и Свищов-Изток. 

Още »

Международен конкурс за студентско есе „МОЯТ ПРИНОС ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ ДО 2030 Г.“ по Проект № 13-2017 „Младежта, университетите и бизнесът – ключови партньори в постигане на Глобалните цели за устойчивото развитие“, финансиран от държавната субсидия за научна дейност, присъща на Стопанска академия „Д. А. Ценов“-Свищов, България.

Тематични направления:

1) Коя от 17-те Цели за устойчиво развитие, приети от ООН през 2015 г., смятате за най-важна за реализиране на идеята "Светът, в който искаме да живеем до 2030 г."? Аргументирайте своя избор.

2) Коя от Целите за устойчиво развитие е най-пренебрегната от гледна точка на реализиране на идеята на „Светът, в който искаме да живеем до 2030 г.? Аргументирайте своя избор.

3) Ако бихте могли да изберете една от Целите за устойчиво развитие, която да формира основата на курс в университета, коя би била и защо? Посочете какво бихте искали да научите в този курс.

4) Какви творчески идеи може да формулирате за постигане на една от Целите за устойчиво развитие? Този въпрос ви приканва да бъдете креативни и да мислите за различните начини, по които може да бъде постигната тази цел.

5) В града, в който се обучавате, коя от Целите за устойчиво развитие може да допринесе най-много за неговото устойчиво бъдеще? Обяснете защо.

Участие в конкурса
В международния конкурс могат да участват студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен по икономика, управление и администрация и други свързани с темата направления.

Правила на конкурса:
1. Обем на есето до 3600 знака или 2 стандартни страници (А4, TNR 14 pt, 1.5 lines).
2. В срок до 30 август 2017 г. есето следва да бъде изпратено на адрес: sdg_sv_essay@uni-svishtov.bg
3. Всеки автор може да участва с едно есе. Авторите следва да посочат име, презиме и фамилия, университет, специалност, курс, факултетен номер и адрес за обратна връзка.
4. Есетата ще бъдат оценявани от жури от преподаватели на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов и от чуждестранни университети, участващи в проекта.
5. Успешно класиралите се участниците в конкурса ще получат сертификати за участие, а есетата ще бъдат публикувани на CD с ISBN.

Официални езици: български, английски, руски и испански. 

Още »

Уважаеми колеги,
Катедра „Аграрна икономика“ при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, със съдействието на: Община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти“, Фондация за околна среда и земеделие, Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ организират на 06 октомври 2017 г.:

 • кръгла маса „Потенциал за развитие на фермерските пазари в България“
 • изложение „Есенен фермерски пазар – Свищов“

Повече информация относно събитията можете да намерите ТУК.

Още »

Уважаеми колеги,
Катедра „Математика и статистика“, Национален статистически институт и Министерство на земеделието и храните – Агростатистика организират  научно-практическа конференция „Статистиката като наука и практика – традиции и съвременни измерения“. Конференцията е посветена на предстоящото честване на 80 години от началото на обучението по статистика в Стопанска академия  и ще се проведе на 20.10.2017 г. в гр. Свищов.

Повече информация относно конференцията можете да намерите ТУК.

Още »

Уважаеми колеги,
В актуализирания списък на одобрените доставчици на обучения по професионална квалификация и ключови компетентности, съгласно чл. 7, ал. 2 на ПМС 280/15.10.2016 г., утвърден на 15.12.2016 г. е и Стопанска академия „Димитър А. Ценов” гр. Свищов, която ще предлага на заети или безработни лица обучения по професионална квалификация и/или ключови компетентности по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през програмния период 2014 - 2020 година.

Още »