ОКС "Бакалавър" Прием 2016 Кандидатствай Online ОКС "Магистър" Прием Октомври 2016 Факултативно обучение Следдипломно обучение Професионално обучение

Уважаеми колеги,
Офисите на ЦЕНТЪР ЗА МАГИСТЪРСКО ОБУЧЕНИЕ и ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ са преместени в сградата на „Факултетски корпус“, етаж 1, ляво крило.
Офисът на „СТУДЕНТСКА ПОЛИТИКА“, откъдето може да получите подпис в обходната бележка, е преместен до офиса на Общинска банка.
Горепосочените отдели ще работят без прекъсване от 8:00 ч. до 17:00 ч. в рамките на Информационните дни на ОКС „магистър“ (28-30 юни 2016 г.).
Приемът на документи за ОКС „магистър“ за 2016 г. се провежда във фоайето на Студентски дом на културата, който се намира между офиса на Кандидатстудентски център и Общинска банка.
 
Още »

Уважаеми колеги,
На 21 юни 2016 г. в гр. София бе проведена учредителна конференция на синдикат „Висше образование" към КТ „Подкрепа", в която участваха и представителите на Синдикалната секция на КТ „Подкрепа" към Стопанска академия „Д.А. Ценов", Свищов. В резултат на доказаният професионализъм и авторитет в академичните и синдикални среди, двама представители на Стопанска академия бяха избрани в ръководните структури на новия синдикат. Проф. д-р Божидар Божинов бе избран в Изпълнителния съвет на синдикат „Висше образование, а ас. Христо Дочев оглави Синдикалния контролен съвет в качеството му на негов председател.

Още »

Чествахме 139 години от освобождението на Свищов

Представители на академичната общност участваха в честването на 139 години от освобождението на Свищов. В местността „Паметниците”, където в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. руските войски правят десант и започват освободителния поход на Руско-турската война, днес бе отслужена панихида и се състоя церемония по полагане на венци и цветя. Сред официалните гости на честването бяха Якуб Флашински – II Секретар в посолството на Република Полша в България, народни представители, зам.-ректорът проф. д-р Марияна Божинова, ръководители на институции, почетни граждани. Слово за освобождението на Свищов – първият свободен български град, прочете кметът Генчо Генчев. 

Стихове, тържествени слова, патриотични песни и военни почести припомниха, че пътят на свободата и независимостта на България, преминал през Плевен, Шипка, Шейново и Стара Загора, е започнал от Свищов. „139 лета Свищов пристъпва към белите паметници за да се поклони пред безсмъртното дело на загиналите за българското избавление – изстрадано, заслужено и свято”, подчерта водещият като припомни, че блестящо проведения десант край Свищов е един от най-известните и успешни във военната история на света изобщо. В кръвопролитните битки край Свищов загиват над 800 души от участвалите български, руски, румънски, полски, сръбски и фанландски войни. Безсмъртното им дело е увековечено с паметници, чието изграждане започва веднага след войната през 1878 г. със средства в размер от 165 хиляди рубли, отпуснати от руския император. Много скоро, тук край Свищов са издигнати седем обелиска, изработени в мраморна работилница в град Одеса.

Венци и цветя пред паметниците поднесоха официалните лица, политически партии, НПО, ученици, граждани. От името на академичната общност в Свищов венец поднесоха студенти и зам.-ректорът проф. Божинова.

 
Още »

Уважаеми кандидат-студенти,
публикувани са резултатите от конкурсните изпити, провели се на 25.06.2016 г. по дисциплините:
„Икономическа география на България“, „Математика“, "Икономика" и Чужди езици.
Може да проверите Вашия резултат в секция Лични данни
Още »

Стопанска академия приветства дипломантите на Държавната търговска гимназия

По покана на ръководството на ДТГ „Димитър Хадживасилев”, гост на тържествената церемония по дипломирането на випускниците бе заместник-ректорът на Стопанска академия по „Студентска политика и институционални комуникации”, доц. д-р Николай Нинов. Облечени в официални тоги, любезно предоставени от Свищовската Алма матер, 59 зрелостници получиха своите дипломи за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация в аулата на родната гимназия. В приветствието си към дипломантите доц. Нинов отправи поздравения за постигнатия успех, пожела им здраве и ги покани за пореден път да продължат своето образование за ОКС „бакалавър“ в Стопанска академия. Той подчерта, че благодарение на демонстрираните по време на Националните ученически състезания знания и умения, голяма част от дипломантите на ДТГ притежават сертификат, който им позволява да кандидатстват по първа желана и избрана от тях специалност и форма на обучение. 

В тържеството участие взеха още Румяна Кузева – началник отдел образование при Община Свищов, Румяна Иванова – директор на ДТГ, Тодорка Ламбева – помощник-директор на ДТГ, учители-класни ръководители от ДТГ, родители и близки на дипломантите. От името на випуска, Йоана Първанова прочете обръщение към учителите, които са им преподавали през годините, изпълнено с благодарност и висока оценка за тяхната строгост и отдаденост към учениците. Последва връчването на дипломите от класните ръководители Лена Ненкова, Аделина Замфирова и Моника Цветанова. Първи получиха своите дипломи отличниците и зрелостниците с постижения, издигнали престижа на училището. Получаването на последната диплома за всеки клас беше последвано от всеобщо броене на самите дипломанти, след което под бурните аплодисменти, радостни възклицания и много усмивки, всички абитуриенти хвърлиха символично баретите си.

 
Още »

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА С АТРАКТИВНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СВИЩОВСКИТЕ СТУДЕНТИ

На 22 юни 2016 година в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов се проведе делова среща между доц. д-р Николай Нинов /зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“/ и представители на Обединена българска банка в лицето на Петър Джелепов /регионален мениджър, дирекция „Управление на клонова мрежа“ ОББ – Централно управление/, Александра Гаврилова /специалист, ОББ – Централно управление, дирекция „Управление на човешките ресурси“/ и Кирил Кирилов /директор на банков клон, ОББ клон Свищов/. 
 
Основна тема на разговорите по време на срещата бе стажантската програма на Обединена българска банка – „Успешен старт за успешна кариера“ и възможността студентите, обучаващи се в Стопанска академия да се включат в нея. Петър Джелепов акцентира върху идеята на стажантската програма на ОББ и поясни, че в нея може да се включи „всеки амбициозен студент или дипломант с желание да се докоснете до динамичната атмосфера на банковата дейност, при това в различни структури в Централно управление, както и в клоновете в цялата страна“. В тази връзка Регионалният мениджър на ОББ, посочи, че студентите, обучаващи се в Стопанската академия в Свищов са важна целева група, а местата, в които могат да стажуват са приблизително 200. 
Александра Гаврилова представи спецификите и предимствата на стажантската програма „Успешен старт за успешна кариера“, развивана от ОББ, а именно: възможността студентите от СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов да бъдат част от екип от професионалисти; да се запознаят отблизо с най-добрите съвременни практики в банковото дело; да придобият ценни практически умения и знания; да получат безценна експерта помощ от ментори – служители на банката и още редица други. Тя посочи и изискванията към кандидатите за стаж: да са студенти III или IV курс по специалност, свързана с банковото дело (или друга икономическа и управленска специалност); да владеят отлично английски език; да притежават отлична компютърна грамотност и най-вече да притежават мотивация и желание за работа в екип. Продължителността на стажа в ОББ е според желанията и възможностите на студентите, но не по-малко от 30 календарни дни, като всеки стажант може да избере по-голяма продължителност и по-гъвкава форма. Структурите на ОББ, в които може да се проведе стажа са: клон на банката, бизнес център, големи корпоративни клиенти, малък и среден бизнес и специализирани програми, продукти и сегменти банкиране на дребно, продажби банкиране на дребно, инвестиционно банкиране, трежъри, проблемни кредити, картов център, валутни преводи, пазарен риск и капиталово планиране, моделиране на риска, операционен риск, човешки ресурси, правно обслужване, управление на собствеността, управление на доставките, връзки с обществеността и спонсорство, преводаческа дейност и административна дейност и архив.
Стажантската програма на ОББ е целогодишна. Кандидатстванетоза стаж в ОББ е чрез попълване на електронен формуляр (https://www.ubb.bg/job-vacancies/apply), който изисква споделяне на информация за кандидата, неговите интереси и академичните му успехи.
Кирил Кирилов, директор на банковия клон на ОББ в Свищов, потвърди готовността си да обучава възпитаници на Свищовската Алма матер и подчерта, че партньорството между банката и Академията не веднъж е било подплатявано с реални постъпки, между които – участие в жури и обезпачаване на награден фонд при провеждане на изданията на Националните ученически състезания, редица инициативи на Стопанска академия и в частност на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.
 
Срещата приключи с поемане на ангажимент от страна на доц. Нинов, за предоставяне на пълната информация за стажантската програма на Обединена българска банка – „Успешен старт за успешна кариера“, в това число и раздаване на брошури по време на Информационните дни за ОКС „Магистър“ (в периода 28-30 юни 2016 година) и с предоставяне на проекто- договор за партньорство и сътрудничество с идеална цел между двете институции, подписването на който ще постави трайни основи, с потенциал за благоприятното бъдещо сътрудничество.
 
 
 
 

 

Още »

Две нови учебни зали в Учебна база „Бъров“ са оборудвани с компютри и мултимедийни проектори

В рамките на двугодишен инфраструктурен проект № ИП3-2015 „Изследване приложението на интерактивните методи на преподаване в продължаващото обучение“, в Учебна база „Бъров“, в която се помещават Центърът за професионално обучение и Центърът за следдипломно и факултативно обучение, са доставени и инсталирани два броя настолни компютри и два броя мултимедийни проектори. По този начин са оборудвани две зали, в които ще може да се провежда обучение, базирано на съвременните интерактивни методи и технологии, което ще осигури по-високо качество на учебния процес и устойчивост на резултатите.
Проектът има за цел оптимизиране качеството на продължаващото обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ чрез прилагане на съвременни интерактивни методи на преподаване и адекватното задоволяване на потребностите на обучаемите от знания и умения, съответстващи на изискванията на пазара на труда. Той се изпълнява от екип в състав: проф. д-р Пенка Шишманова - ръководител, и членове: ас. д-р Юлиян Господинов, ас. Евелина Парашкевова, докторант Кристиян Корелов и студентката Кристиана Димитрова, както и с активното съдействие на Татяна Друмева - секретар в Центъра за професионално обучение.
 
Освен доставката на техниката, по проекта е проучена научна литература и добри практики за най-често използваните съвременни интерактивни методи на преподаване в продължаващото обучение, както в наши, така и чужди висши училища и центрове.
Организирано и проведено е анкетно проучване сред 192 участници в 11 квалификационни курса за професионално обучение (по чужди езици: английски, немски и френски; валутен контрол; компютърна грамотност за напреднали; документален контрол върху отчетността на предприятието; анализ на годишните финансови отчети) и 4 квалификационни курса за факултативно обучение (по Икономическа педагогика; Независим финансов одит; Валутен, данъчен и митнически контрол; Съдебни експертизи) за разкриване мнението на обучаемите в различните форми на продължаващо обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, относно приложението на интерактивните методи на преподаване. Попълнените от респондентите анкетни карти са обработени. Данните са анализирани и са направени изводи.
На базата на проучените теория, стратегически и други планови документи, съществуващите добри практики, както и предвид резултатите от проведеното анкетно проучване, се осъществява апробация на някои интерактивни методи на преподаване в Центъра за професионално обучение и Центъра за следдипломно и факултативно обучение на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“.

 

Още »

Стопанска академия бе домакин на честването на 20 г. Общинска банка в България и 10 г. Финансов център Свищов

Представители на ръководството, преподаватели и докторанти на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бяха гости на официалното честване на 20-годишнината от създаването на Общинска банка в България и 10 г. Финансов център Свищов. Сред гостите на юбилейното събитие, което се състоя в коктейл клуб „Салве”, бяха ректорът на Академията, ръководители на институции, клиенти на банката. 

В приветствието си, директорът на местния финансов център Пламен Георгиев благодари на присъстващите за гласуваното през изминалите години доверие и припомни за приложното партньорство между банковата институция и Стопанска академия в обучението на студенти. Благодарност за гостоприемството на Свищовското висше училище изрази и изпълнителният директор на Общинска банка АД, Николай Колев. 

В рамките на юбилейното събитие, Николай Колев и експертът Иванка Василева изнесоха открита лекция на тема „Инвестицията в злато – инструмент за намаляване на риска при пазарни сътресения, предизвикани от евентуален Brexit”. Акцентирайки върху актуалността на темата при настоящата икономическа действителност, лекторите коментираха възможността за инвестиране в злато като защитна мярка срещу потенциалното излизане на Великобритания от границите на ЕС. 

 
Още »

С нови учебни планове и програми стартира приемът на магистри в Стопанска академия

С нова магистърска програма и обновени учебни планове стартира приемът на студенти за ОКС „магистър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Това обявиха на пресконференция зам.-ректорите проф. д-р Марияна Божинова, доц. д-р Николай Нинов и директорът на академичните центрове за магистърско обучение доц. д-р Драгомир Илиев. „Управление на фирмената сигурност” е новата магистърска програма, която допълва портфолиото от общо 42 програми за обучение в редовна и в дистанционна форми. Освен това, в отговор на съвременните изисквания, са обновени учебните планове по над 20 от магистърските програми.

Приемът на документи както за икономисти, така и за неикономисти, започва на 28 юни, когато в продължение на три дни в Академията за първи път ще се проведат информационни дни за кандидат-магистри. В рамките на инициативата обучаващите катедри ще представят водените от тях програми. Кандидатстващите ще имат възможност да се информират непосредствено от самите преподаватели относно съдържанието, технологията и алгоритъма на магистърското обучение в Стопанска академия. Обособените във Факултетния корпус щандове за различните магистърски програми ще бъдат на разположение на посетителите от 08:00 до 17:00 ч. без прекъсване в дните 28, 29 и 30 юни. Информационните дни за кандидат-магистри съвпадат с провеждането на държавните изпити, на които се очаква да се явят над 1800 завършващи ОКС „бакалавър”, които веднага след това ще имат възможност да кандидатстват и за по-високата образователна степен. Отчитайки факта, че представителите на бизнеса проявяват сериозен интерес към обучение в ОКС „магистър” с цел актуализиране и надграждане на своите знания и компетенции, Стопанска академия обяви свободен достъп на информационните дни за всички заинтересовани. Записалите се в дистанционна форма на обучение в рамките на тридневното събитие, ще имат възможност да получат 10% отстъпка от първата семестриална такса, с което висшето училище в Свищов показва своята социална ангажираност и навременно поведение. Стопанска академия развива дистанционно обучение от 1999 г. и до момента има над 26 000 дипломирани в тази форма магистри. Друг нов момент при тазгодишния прием е, че за новата учебна 2016/2017 г. за редовно обучение ще може да се кандидатства по всичките 42 магистърски програми – в 13 приемът е по държавна поръчка, а за 29 се въвежда платена форма на обучение. 

В рамките на пресконференцията беше представена и новата брошура за ОКС „магистър”, в която е поместена необходимата информация относно начина и сроковете за кандидатстване, магистърските програми, формите на обучение. Актуална информация се публикува и на сайта на Стопанска академия в раздел „Прием 2016”.

 
Още »

Уважаеми колеги,
получено е съобщение за предоставяне на изследователски стипендии за европейски и японски изследователи. Кандидатите трябва да притежават най-малко магистърска степен, придобита в последните десет години. Приемат се предложения за изследователски проекти във всички области.  Изследователи от Европа могат да провеждат изследване в Япония, както и японски учени – в Европа. Срок за подаване на формите за кандидатстване – 15.09.2016 г. Повече подробности можете да прочетете на адрес: https://forms.canonfoundation.org/register.php
 
Още »

Инициатива за сътрудничество реализират Стопанска академия и Университет „Валахия” – факултет Александрия

Представителна група от преподаватели в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” гостува на свои колеги във Факултета по наука и инженерство в румънския град Александрия, звено на Университет „Валахия”, Търговище. Визитата на свищовските преподаватели бе по покана на декана доц. д-р Йоана Панагорец, която през 2007 г. инициира основаването на  изнесено учебно звено, което преди две години официално придобива статут на факултет. От страна на домакините в работната среща участваха още доц. д-р Лоренцу Баранга – ръководител катедра „Икономика” и Андреа Панагорец – преподавател. В състава на делегацията от Свищов бяха проф. д-р Никола Янков, проф. д-р Красимир Шишманов, проф. д-р Маргарита Богданова и доц. д-р Росица Колева. Целта на работната среща бе да се обсъдят разнообразни инициативи за сътрудничество между двете висши училища. 

Като ръководител на учебното заведение в Александрия, доц. Йоана Панагорец сподели, че идеята й да бъде създаден този факултет е свързана и с Академията в Свищов. За да аргументира пред ръководството на Университет „Валахия” необходимостта от създаването на факултета, тя подчертава, че в малък град като Свищов има голямо висше икономическо училище, което е с десетилетна история и утвърден авторитет. Въпреки срещнатите трудности при основаването му, днес факултета в румънския град осъществява обучение на студенти в ОКС „бакалавър” по четири икономически специалности. Домакините проявиха интерес към обучението по магистърските програми в Стопанска академия. Те изразиха желание за обмен на студенти по европейски програми, включително и програма Еразъм. Румънските партньори споделиха опит в реализирането на проекти с европейско финансиране, сред които са и такива по трансгранично сътрудничество. Основна тема на работната среща беше предстоящата международна конференция, която ще се организира съвместно от три партньорски университета – Стопанска академия, румънския Университет „Валахия” и Университета на Риека в хърватския град Риека. Конференцията се планира да се проведе в Александрия през май 2017 г. В това направление бяха обсъдени темата и основните й научни направления, членове на програмния и на организационния комитети от трите висши училища. Предстои в края на м. юни доц. Панагорец заедно с ректора и с други  колеги от Университет „Валахия” да върнат визитата си в Свищов и да обсъдят с ректора на СА „Д. A. Ценов” конкретни измерения за предстоящия международен научен форум. 

В рамките на работната среща, деканът на факултета в Александрия прие поканата да стане част от редколегията на сп. „Бизнес управление”, което Стопанска академия издава от 1991 г. Като главен редактор на специализираното списание по мениджмънт, което представя научни изследвания и разработки по актуални за нашата и световната бизнес практика теми, проф. Шишманов подари на доц. Панагорец екземпляр от първия за 2016 г. брой на списанието. 

 
Още »

60 докторанти на Стопанска академия публикуваха научните си изследвания в тазгодишния брой на алманаха

Излязоха от печат Книга 9 и Книга 10 на годишния „Алманах научни изследвания на докторанти”, в които са поместени изследванията на общо 60 докторанти в 30 студии и 30 статии. На специална среща с редколегията, авторите на научните разработки получиха екземпляри от изданието, с което бе отбелязано успешното завършване на публикационния цикъла за 2015-2016 година. 

Главният редактор на алманаха доц. д-р Стефан Симеонов подчерта, че след като докторантите са представили своите научни изследвания на докторантска научна сесия в края на 2015 г., депозираните статии и студии преминават рецензиране и редакция. „Отбелязвам това, тъй като за докторантските изследвания в този процес специално значение има работата на редакционния съвет. Тук огромна благодарност заслужават стиловите редактори проф. д.ик.н. Радко Радков и Анка Танева, с чиито съвместни усилия постигаме новите изисквания, които си поставяме, за определено качество на публикациите”, каза доц. Симеонов. По думите му, с „Алманах научни изследвания на докторанти” се продължава една традиция в Стопанска Академия с важна мисия, не само за популяризирането, но и формирането на уменията за научни изследвания на докторантите. Доц. Симеонов отбеляза, че настоящото, осмо по ред издание с публикуваните в Книга 9 и Книга 10 изследвания на общо 60 докторанти представлява най-голямо участие от създаването на докторантския алманах през 2008 г. с главен редактор проф. д-р Андрей Захариев. 

„Освен рекордния брой, в това издание имаме участници още от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Икономически университет – Варна. С това допълваме новата визия за развитие на докторантския алманах, като авторитетно издание с конкурентен междууниверситетски обхват”, каза още доц. Симеонов. От името на редакционния съвет той пожела изследователско вдъхновение и успешна работа на докторантите, с очакване за участие в следващото издание на докторантския алманах през 2016-2017 г.

 
Още »

Меморандум за сътрудничество сключиха Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и НВУ „Васил Левски”

Меморандум за сътрудничество подписаха в Свищов ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, доц. д-р Иван Марчевски и началникът на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски” във Велико Търново, бригаден генерал Пламен Богданов. Сътрудничеството между двете висши училища ще бъде в сферата на научно-изследователската дейност и обмен на образователни технологии, обявиха на пресконференция ръководителите на двете висши училища. 

„Непростимо е две учебни заведения, които се намират в един регион на България на по-малко от 80 км., да не развиват съвместна дейност”, заяви ген. Богданов изразявайки радостта си от подписването на меморандума. Той подчерта значимостта на историята, традициите и авторитета на Стопанска академия и припомни, че НВУ е наследник на първото военно училище, създадено в България през 1878 г. Доц. Марчевски също изрази пред медиите удовлетвореността си от създадените взаимоотношения и бъдещо сътрудничество с НВУ във Велико Търново. Според ректора на Свищовската академия, двете висши училища имат много полета за съвместна дейност, което ще доведе и до повишаване на компетентността им в различни за тях сфери.

След официалното подписване на меморандума, ръководителите на двете висши учебни заведения си размениха почетни символи и плакети. След това, заедно със своите екипи проведоха и първата си работна среща. Сред планираните конкретни съвместни дейности е подготовка на проектно предложение по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Коментирана бе идея за създаване на Център за компетентност в сферата „Мехатроника и чисти технологии”. В работната среща и в пресконференцията участваха още зам.-ректорите на Стопанска академия доц. д-р Тодор Кръстевич и доц. д-р Николай Нинов, зам.-ректорът по учебната и научна част на НВУ полк. доц. д-р Веселин Мадански, деканът на факултет „Общовойскови” полк. проф. д-р Свилен Стефанов и проф. д-р Венелин Терзиев. 

 
Още »


Уважаеми кандидат-магистри,

На 28, 29 и 30 юни 2016 г. от 08:00 часа до 17:00 часа във фоайето на Факултетски корпус на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” ще се състоят Информационни дни на ОКС „Магистър“, в рамките, на които ще се промотира портфолиото от предлагани магистърски програми. По време на инициативата ще имате възможност да се информирате относно съдържанието, технологията и алгоритъма на магистърското обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, непосредствено от представители на обучаващите катедри.

 

При кандидатстване в ДИСТАНЦИОННА ФОРМА на избрана от Вас магистърска програма в рамките на събитието, ще имате възможност да ПОЛУЧИТЕ 10% ОТСТЪПКА от първата семестриална такса за обучение!

 

За повече информация: Кандидатстудентски център при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Свищов, ул. „Емануил Чакъров“ №2, тел.: 0631 / 66 381, 0631 / 66 431, 0882 / 552 523, 0882 / 552 505, 0882 / 552 506, 0885 / 649 849

 

WEB адрес: http://www.uni-svishtov.bg

E-mail: ksk@uni-svishtov.bg

 

                         

Още »

Стопанска академия участва в кампанията „Да изчистим България заедно”

Убедени, че чистотата и опазването на околната среда е лична грижа и отговорност на всеки, студенти, преподаватели и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно”. Стартът бе даден пред сградата на Ректората, където доброволците получиха ръкавици и чували, и се разпределиха по екипи за различните райони за почистване. 

Въпреки, че кампанията съвпада с изпитната сесия на студентите, младите хора са достатъчно мотивирани и тези, които нямат днес изпити за кратко време се организираха – коментираха представители на Студентски съвет. Част от преподавателите и служителите бяха със своите деца и внуци, на които дадоха личен пример и осигуриха забавен ден сред природата. Тази година фокусът на националната кампания е върху парковете и защитените територии, и в тази връзка участниците от Стопанска академия почистваха не само пространствата около сградите, но и близките паркове, градинки, тревни площи. 

Общото мнение е, че в сравнение с други години откритите места са по-чисти, но на по-затънтените и по-трудно достъпни участъци се открива по-голямо количество боклуци. Около 40 ентусиасти изчистиха близо 10000 кв.м. в района на Ректората, факултетния корпус, 1-ви и 2-ри блок от студентските общежития. Събраните десетки чували с отпадъци бяха извозени по организиран от Общината график. 

Със своето участие студентите, преподавателите и служителите на Стопанска академия допринесоха за това, Свищов да посрещне по-чист Световния ден на околната среда –  5 юни.

 
Още »

Стопанска академия разширява двустранното си сътрудничество с университети в Египет

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” разширява контактите и взаимоотношенията си с висши учебни заведения в Египет. Ректорът на Свищовската академия доц. д-р Иван Марчевски гостува в университета „Суецки канал” в гр. Исмаилия по покана на своя колега проф. д-р Мамдух Мустафа Гораб. Целта на визитата бе подновяване на договора за сътрудничество между двете висши училища, чиито взаимоотношения датират от 1997 г. По време на работна среща със зам.-ректора по учебна дейност и научни изследвания – проф. д-р Нахед Мохамед Мустафа, бяха обсъдени възможности за възобновяване и активизиране на сътрудничеството чрез обмен на студенти и академичен състав, съвместна научноизследователска, публикационна и проектна дейност. 

В рамките на визитата си в Египет, ректорът на Стопанска академия реализира работни срещи и в две висши учебни заведения в Кайро. С президента на Висшия институт за специализирани изследвания – проф. д-р Моксен ЕлБатран, доц. Марчевски обсъди рамките на договор за двустранно сътрудничество, който предстои да бъде подписан. Сред основните дискутирани въпроси бе обучението на египетски студенти в Стопанска академия по магистърски програми, свързани със счетоводство и финанси, туризъм, бизнес информатика. В Канадския международен колеж в египетската столица, доц. Марчевски бе посрещнат от президента на учебното заведение проф. д-р Магди ЕлКади, а по-късно проведе работна среща и с декана на факултета по бизнес администрация. Домакините проявиха интерес към организиране на лятно училище за техни студенти в Стопанска академия и отправиха покана към свищовски академични преподаватели за участие в международна конференция. 

По време на визитата си в Египет доц. Марчевски бе придружаван от проф. дин и дпн Карим Наама – координатор на Евро арабски център към Стопанска академия.

 
Още »

Другарски срещи връщат в родната Алма матер десетилетия по-късно випускници на Стопанска академия

Поредица от другарски срещи отново събират в Стопанска академия приятели от студентските години. По традиция, през месеците май и юни Свищовското висше училище посреща своите бивши възпитаници, дипломирали се през различни години. Вълнуващи моменти и приятни изненади очакват гостите на всяка крачка в родната Алма матер. Много емоционално випускниците приемам официалното им посрещане в аулата, за което им се предоставя възможността да се облекат с академичните тоги и шапки, а по време на самата церемония получават приветствия от представители на ръководството или от свои любими преподаватели. Участниците в другарските срещи получават и съдействие от академичния кариерен център за създаване на алумни клубове към асоциацията на бившите възпитаници на Стопанска академия. 

За да отпразнуват 35 години от дипломирането си, в Свищовското висше училище се срещнаха над 100 състуденти от специалностите „Счетоводна отчетност”, „Организация на производството и управление на промишлеността” и „Управление и планиране на народното стопанство” от випуск 1981. Развълнувани от посрещането, от създаващата се атмосфера, от срещата с приятели от студентските години и връхлитащите ги спомени, част от гостите побързаха да заемат точно любимата си скамейка в аулата, на която са седяли преди повече от 35 години. Зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов приветства присъстващите на другарската среща, представи пред тях актуалната обстановка във висшето училище и им подари значки на родната Алма матер. Към своите състуденти се обърна и проф. д-р Борислав Борисов в качеството си на председател на Общото събрание на Стопанска академия. 

Участниците в другарската среща създадоха алумни клуб, който нарекоха „Големите от випуск 1981”. По този повод те коментираха с представителите на академичното ръководство и на кариерния център възможности за бъдещо сътрудничество и иницииране на съвместни прояви в полза на настоящите студенти. От проведените разговори стана ясно, че дипломантите от 1981 г. са намерили много успешна реализация по завършената в Стопанска академия специалност – сред присъстващите бяха представители на министерства и общински администрации, директори на институции, ръководители на частни фирми. Въпреки престижните си професии, те показаха, че са съхранили младежкия си дух и любовта към родната Алма матер. Част от присъстващите бяха със семейните си половинки, с които са се запознали именно на студентските скамейки в Свищов. След церемонията в аулата, гостите посетиха академичния музей, където имаха възможност да се докоснат до лични вещи на Дарителя Димитър Ценов и да научат много интересни и малко известни факти около неговата история. От името на випуск 1981 беше поднесен венец пред паметника на Дарителя. 

Официалната част от другарската среща приключи с фото сесия пред сградата на ректората, където бе изпълнен ритуала по хвърляне на академичните шапки. Младежкия си дух випускниците от 1981 г. демонстрираха и на тържествената вечеря в Корпус Юг. Пренасяйки се през своите спомени назад във времето под звуците на евъргрийни от студентските им години, участниците в другарската среща си дадоха сметка, че днес казват повече „аз“ отколкото „ние“, но често с умиление си спомнят за нещата, които са правили заедно, когато са били млади. „На нашата възраст имаме повече приятели, но най-верните ни останаха тези от студентските години в Свищов”, коментираха гостите.

Подобни другарски срещи през месец май си организираха и други специалности от различни випуски като „Застрахователно дело” 1981, „Счетоводство и контрол” 2006, „Финанси” 2008, „Стопански и финансов контрол” 2011 и др. Учредени бяха нови алумни клубове, срещнаха се членове на създадени клубове през предходни години. През месец юни Стопанска академия отново ще посреща свои бивши възпитаници, пожелали макар и за ден отново да се потопят в неповторимата атмосфера на родната Алма матер, да се срещнат със свои колеги и преподаватели, и да си припомнят незабравимите студентски години. 

 

 

 

Още »

Уважаеми колеги,
Библиотека „Акад. Н. Михов” информира потребителите на информационни ресурси, че с активното съдействие на Българския информационен консорциум от 16.05.2016 до 15.07.2016 г. е осигурен пробен достъп до електронните списания от Wiley. Достъпът е активен само от мрежата на Академията на адрес: http://onlinelibrary.wiley.com 
Линкът може да бъде открит и в раздел „Връзки”, подраздел „Образователни ресурси” на сайта на Стопанска академия.
 
Още »

Уважаеми Колеги,
Катедри „ Правни науки и екология“ и „Аграрна икономика“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов има удоволствието да Ви покани за участие в Кръгла маса на тема „Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и агробизнеса в Република България – икономически и правни проблеми“, която ще се проведе на 27 октомври 2016 г. от 09.30 часа в „клуб Салве“.
На научния форум са поканени учени, академични преподаватели, докторанти, студенти, представители на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ , Аграрния бизнес и асоциации на земеделски производители.
 
Допълнителна информация: Раздел конференции
Още »

Уважаеми студенти, 
Отдел битово обслужване/ССО, Ви уведомява, че в студентски общежития № 1 /намиращо се до СА“ Димитър А. Ценов “/ и студентско общежитие № 8 /позиционирано в студентски град/ има свободен леглови фонд за студенти – редовна и задочна форма на обучение, придружаващи ги неучащи членове на техните семейства или съжителстващи с тях лица и неучащи лица, пребиваващи на територията на гр. Свищов във връзка с осъществяване дейността на Академията / учебен процес, изпити, държавни изпити, защита на дипломни работи и др./
 
Цената на нощувката за едно легло се определя в размер, както следва:
1. При настаняване в студентски блок № 1 – 10,00 лв. /с ДДС/
2. При настаняване в студентски блок № 8 –   6,00 лв. /с ДДС/
 
Стойността на нощувките, съобразно продължителността на престоя се заплаща при настаняване в съответното студентско общежитие.
 
Телефон за контакти:
 
Управител студентски блок № 1: Митка Расимова GSM: 0889404496
Управител студентски блок № 8: Елка Никифорова GSM: 0889404483
 
Студентските общежития № 1 и № 8 са реновирани, с ново обзавеждане и самостоятелни санитарни възли.
 
 
 
                                                         Екип на 
Отдел битово обслужване/ССО
 
 
Още »

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКО ЕСЕ по Проект № 22-2016 „Приобщаващият бизнес – инструмент за намаляване на бедността и социално включване”, финансиран със средства от държавната субсидия за присъщата на СА „Д. А. Ценов" научна дейност по Наредба № 3/27.11.2015 г. на МОН.
В международния конкурс могат да участват студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен по икономика, управление и администрация и други свързани с темата направления.
 
Тематични направления:
1. Приобщаващ бизнес и устойчиво развитие
2. Приобщаващ бизнес  и намаляване на бедността
3. Маркетинг и дистрибуционни канали за приобщаващ бизнес
4. Социално предприемачество и приобщаващ бизнес
5. Организации с нестопанска цел и приобщаващо развитие
6. Верига на доставките, справедлива търговия и приобщаващ бизнес
7. Равенство между половете, разнообразие на работните  места и приобщаващ бизнес
8. Приобщаващ бизнес и набиране и развитие на таланти 
9. Отговорно лидерство и приобщаващ бизнес
10. Глобализация, културно многообразие и приобщаващ бизнес
11. Приобщаващ бизнес и иновации
12. Какво прави приобщаващият бизнес уникален и отличителен?
13. Ако ви се налага да разработите своя собствена дефиниция за приобщаващ бизнес, каква би била тя? Какво е уникалното в определението ви?
14. Как приобщаващият бизнес може да помогне в кризата  с бежанците в Европа?
15. Какви идеи имате за нов приобщаващ бизнес във вашата страна?

Правила на конкурса:
1. Обем на есето до 3600 знака или 2 стандартни страници (А4, TNR 14 pt, 1.5  lines). В срок до   15 юли 2016 г. есето следва да бъде изпратено на адрес: essay_inbus_pov@uni-svishtov.bg
2. Всеки автор може да участва с едно есе. Авторите следва да посочат име, презиме и фамилия, университет, специалност, курс, факултетен номер и адрес за обратна връзка.
3. Есетата ще бъдат оценявани от жури от преподаватели на Стопанска академия „Д. А. Ценов" – Свищов и от чуждестранни университети, участващи в проекта. Успешно класиралите се участниците в конкурса ще получат сертификати за участие, а есетата ще бъдат публикувани на CD с ISBN.
4. Официални езици: български и английски.
 
Още »

Скъпи Колеги,
Катедра „Търговски и туристически бизнес” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов има удоволствието да Ви покани за участие в Кръгла маса на тема „Търговският и туристическият бизнес в условията на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж“, която ще се проведе на 21 октомври 2016 г. от 10,00 часа в Заседателната зала на Учебен корпус „Юг”. 
На научния форум са поканени учени, академични преподаватели, докторанти, студенти и представители на търговския и туристическия бизнес.
За повече информация: ТУК

Още »

Уважаеми колеги,
Поради големия интерес на безработни младежи до 29 години включително и работодатели към схема „Младежка заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Агенцията по заетостта удължава срока за набиране на заявки за свободни работни места до 30.06.2016 г.
Целта на схемата е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа. Това ще улесни прехода от образование към заетост и ще доведе до натрупване на ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.
Поради изчерпване на средствата за субсидиране на заетост и разкриване на свободни работни места за младежи в София-град Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. взе решение за увеличаване финансовия ресурс от Европейския социален фонд с 5 млн. лв. Така ще бъдат разкрити допълнително най-малко 1 100 работни места за младежи с адресна регистрация на територията на София-град.
Агенцията по заетостта, в качеството си на Конкретен бенефициент по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №2014BGО5М90PО01-1.2014.001 – „Младежка заетост”, припомня на заинтересованите лица, че финансирането на дейностите по схемата за София-град и страната е от два различни източника – Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост.
Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи, които имат регистрация в  бюрата по труда, както на територията на София-град, така и в цялата страна. Срокът за кандидатстване по схема „Младежка заетост” се увеличава до 30.06.2016 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. Всички документи ще се обработват по реда на тяхното постъпване.
 *Документите, необходими за кандидатстване по схема „Младежка заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., може да изтеглите от ТУК.
 
Още »