ОКС "Бакалавър" Междинно класиране
30.08.2016 г.
Кандидатствай Online ОКС "Магистър" Прием Октомври 2016
Факултативно обучение Следдипломно обучение Професионално обучение


Уважаеми кандидат-студенти,
СА „Д. А. Ценов“ – Свищов обявява на 30.08.2016 г.,
междинно класиране за попълване на незаети места.

В него могат да участват:

-          Кандидат-студентите, които ще се явят на конкурсен изпит на 27.08.2016 г.;
-          Кандидат-студентите, избрали да участват в класирането с оценка от държавен зрелостен изпит или пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище, подали документи в срок до 29.08.2016 г.

!!! Очаквайте последното класиране за попълване на незаети места на 19.09.2016 г.

За повече информация: тел. 0882/552 523, 0631/66 381

Кандидатстудентски център

 

Още »


Уважаеми колеги,

Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“, организира Международна научна конференция на тема „Икономическо благосъстояние чрез споделяне на знания“, която ще се проведе на 9 и 10 ноември 2016 г. в гр. Свищов.
Международната научна конференция е посветена на 80-ата годишнина от основаването на СА „Димитър А. Ценов“ и е част от Програмата за тържественото отбелязване на събитието.

Подробна информация за предстоящата конференция може да получите на:
http://80.uni-svishtov.bg/EWKS/2016

Още »

Уважаеми кандидат-студенти,
уведомяваме Ви, че конкурсните изпити по „Икономическа география на България“, „Математика“, „Икономика“ и „Чужди езици“ за подалите документи за участие в изпитната сесия през месец август ще се проведат на 27 август 2016 г. /събота/ от 13:00 ч. в Ректората на СА „Д. А. Ценов“. 
Кандидат-студентите са задължени да се явят не по-късно от 12:30 ч. пред Ректората.
Кандидат-студентите се допускат в залата, след представяне на формуляра с входящия номер, получен при подаването на документите и личната карта, а кандидатствалите online представят и документ за внесена такса за участие в изпит.
 
Още »

„Академичен шанс” осигурява за новите кандидат-студенти Стопанска академия

„Академичен шанс” е поредната нова инициатива на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в рамките на тазгодишната кандидатстудентска кампания. Тя дава възможност за кандидатстване в ОКС „бакалавър” на зрелостници, които ще се явят на матури в края на м. август 2016 г. Новите кандидат-студенти ще могат да участват в допълнително класиране за попълване на незаетите места в редовна и в задочна форми за държавна поръчка и за платено обучение във всичките 17 специалности в направленията „Икономика” и „Администрация и управление”. 

Крайният срок за подаване на документи е 17 септември, а класирането ще бъде обявено на 19 септември. За „Академичен шанс” могат да кандидатстват всички с положителна оценка от държавен зрелостен изпит или оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище. За желаещите да се явят на конкурсен изпит в Стопанска академия по една от дисциплините „Математика”, „Икономика”, „Икономическа география на България” или „Чужд език” (английски, немски, френски, руски, испански) е предвидена още една възможност. Последната изпитна сесия ще се проведе на 27 август, за която документи се приемат до обяд на същия ден. Класирането ще бъде обявено на 30-и август. В него ще участват и подалите документи с оценка от матура или пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище, в периода от 27 юли до 29 август. 

Новата инициатива „Академичен шанс” е представена и чрез специално изработен за целта плакат, който по оригинален начин прави паралелна връзка с нашумелите билети на лотарийните игри. 

В символичното поле „изтрий тук” е представена „наградата”, която могат да получат кандидатстващите, а именно „студент” в Свищовското висше училище. Идеята е зрелостниците да получат „втори” академичен шанс за участие и класиране в кандидатстудентска кампания 2016, независимо от факта, че не са съумели да го сторят както своите съученици в рамките на лятото. Актуална информация за възможностите за кандидатстване, записване и стартиране на обучение в ОКС „бакалавър“ през новата учебна 2016/2017 година е публикувана на сайта на Стопанска академия uni-svishtov.bg в раздел „Прием 2016”.

 
Още »

Уважаеми студенти,
Имаме удоволствието да Ви информираме, че и през зимния семестър на учебната 2016/17 година Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ отново ще подпомага висшето образование на студенти – отличници от висшите учебни заведения в България чрез стипендиантската си програма „Туризъм“, която се реализира съвместно с „Холдинг Варна“ АД. По тази програма Фондацията ще подпомогне обучението на двама стипендианти, като размерът на всяка стипендия е 1 500 лв., която се изплаща на 5 равни вноски.
Кампанията за прием на документи ще се проведе до 11 септември 2016 г. включително.
Изискването към кандидатите е да са записани в редовна форма на обучение – бакалавър по лицензирани специалности, обвързани с туризма и услугите в бранша. Студентите трябва да са постигнали минимален общ успех от летния семестър на 2015/16 година – Отличен 5.50. 
Желаещите да кандидатстват за стипендия е необходимо да изпратят мотивационно писмо и служебна бележка, удостоверяващи редовната форма на обучение на студента, специалността и успеха от летния семестър на учебната 2015/16 година.

Подробна информация за инициативата може да получите на: http://foundation.bg/events/bg, където можете да се запознаете подробно с регламента за участие и необходимите документи за кандидатстване.
 
Още »

Наградата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ на фестивала „Фолклорен извор“ спечели Детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” - Свищов за първи път участва в провелия се в село Царевец VI Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”. В продължение на четирите фестивални дни от 4 до 7 август 2016 г. над 5 500 участници от цяла България, на възраст от 3 до 90 години, показаха своите възможности и нестихващата си любов към народните песни, танци и обичаи.

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ присъства на фестивала чрез организирания от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността щанд с рекламно-информационни материали за ОКС „бакалавър“, „магистър“ и продължаващо обучение. Огромен бе интересът към дейността на висшето училище.

В последната фестивална вечер се проведе церемония по награждаването, на която ас. д-р Юлиян Господинов от името на Академичното ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ връчи плакет, сертификат и грамота на Детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми” – Свищов с хореограф Стефан Костадинов. С този жест Академията за пореден път заяви, че подкрепя значимите събития в културния, спортния и социалния живот на Община Свищов и ще продължи да й партнира и в бъдеще.

 
Още »

Стопанска академия награди всички участници в 13 международен футболен турнир за юноши „Юлиян Манзаров” и отличи най-младия състезател

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година съдейства за провеждането на международния турнир по футбол за юноши „Юлиян Манзаров”, който се организира в памет на талантливия юноша на „Академик” – Свищов и другите деца, нелепо загинали във водите на река Лим през 2004 г. По думите на Георги Манзаров, организатор на турнира, без подкрепата на Стопанска академия и на Община Свищов би било невъзможно провеждането на това спортно събитие. 

В тазгодишното, 13-о издание на турнира участваха шест отбора от страната и чужбина. На терените на градския стадион и на спортната база на Академията сили премериха младите надежди на „Академик”- Свищов, „Дунав”- Русе, „ Лудогорец” - Разград, „Нефтохимик”- Бургас, „Единство” - Биело поле, Черна гора и „Стяуа” - Букурещ, Румъния. Класиралите се на първите места в двете групи играха на финала, заелите вторите места се състезаваха за бронза, а третите в групата играха за пето и шесто място. Съдействие за организацията и провеждането на турнира оказаха още Зоналният съвет на БФС - Велико Търново в лицето на председателя Бончо Генчев и спонсори.

Шампион на 13-о издание на турнира стана „Лудогорец”, като надигра на финала отбора от Черна гора с 4:1. Купата и златните медали на победителите връчиха Георги Манзаров и Валентин Михов. Разградският тим спечели и купата за спортсменство. На трето място се класираха гостите от Букурещ, а отборът-домакин се нареди четвърти. В срещата за 5 и 6 място „Дунав”- Русе надигра „Нефтохимик”- Бургас с 2:1. Освен купи и медали, състезателите на класиралите се на първите три места отбори получиха и предметни награди от Стопанска академия. За първи път Свищовското висше училище отличи и най-младия състезател на турнира – наградата получи 15 годишния Божидар Пламенов от „Академик”.

Всички участници в турнира получиха специални поименни сертификати на Стопанска академия, които им дават правото да кандидатстват за студенти по избрана от тях специалност и форма на обучение. Организатори и спонсори на турнира осигуриха индивидуални награди и за най-добър футболист, вратар, защитник, полузащитник, любимец на публиката, голмайстор и др. Отличията връчиха Бончо Генчев, кметът на община Свищов, председателят на Общинския съвет, фен-клубът на Манчестър Юнайтед в България и други спонсори и гости на церемонията по награждаване.

 
Още »

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ СРЕД ЕЛИТА НА 20-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЗК „ЛЕВ ИНС” АД

20 години отпразнува Застрахователна компания „Лев Инс”. Сред гостите на пищното тържество в „Тайната градина” на резиденция Бояна бяха представители на застрахователния елит у нас, партньори и приятели от цялата страна, Европа и Израел, преподаватели и ректори на университети, които подготвят бъдещите кадри в застраховането и финансите, музикални звезди, актьори и общественици.

Приветствие по повод юбилейната годишнина отправи изпълнителният директор Павел Димитров. „Когато погледнем назад във времето през последните 20 години ЗК „Лев Инс” извървя един дълъг, тежък път, за да достигне до лидерските позиции на българския пазар. Направихме го всички заедно. Нашата компания е ненадмината в управлението на риска, благодарение на опита, който ни предоставиха и нашите израелски партньори. Устойчивото развитие на дружеството се дължи на изпреварващия подход, който е възприет като основен за дейността ни. То е част от прилаганата философия на „Активната сигурност”. ЗК „Лев Инс” е иновативна компания и прави своя клиент – свой партньор. Вслушвайки се в съветите на нашите клиенти ние създадохме застраховката „Активна грижа”, която няма аналог в България. Специално обучени екипи от парамедици, медицински персонал и пилоти на хеликоптера ни достигат най-бързо при нуждаещите се хора. Обединени заедно с нас, всички тези професионалисти помагат за спасяването на човешкия животи. Това е доказано нееднократно – само през последната година сме участвали в спасителни акции, с които сме дали втори шанс на десетки пострадали хора, български и чуждестранни граждани”, каза Павел Димитров. Той пожела на своите колеги през следващите 20 години компанията да продължи да бъде достоен европейски партньор, припознат от още повече клиенти и застрахователи.

Приветствие от името на акционерите от Израел поднесе адвокатът Ханан Хадад, като изказа своята благодарност към присъстващите. „За нас е чест да бъдем с вас на този специален повод – 20-та годишнина на „Лев Инс”. Огромното развитие и достиженията на дружеството ни дават вяра да разширим инвестициите си и в други сектори. Тези действия ще стимулират и други акционери да инвестират в България и местния бизнес. Това е и нашата цел. От дистанцията на времето няма как да не отчетем и трудния, но интересен път, който „Лев Инс” измина, за да се превърне в лидер на пазара. Това ни изпълва с гордост и увереност днес. Вълнуваме се да бъдем част от този празник на успеха и постиженията, на една мечта, която днес е реалност. С нетърпение очакваме още много години на сътрудничество и постигнати общи цели”.
Поздравленията от името на академичната общност започнаха с изказването на доц. д-р Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на Република България и ректор на ВУЗФ. Веднага след това компанията-юбиляр поздрави и доц. д-р Румен Ерусалимов, ръководител катедра „Застраховане и социално дело” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, който връчи поздравителен адрес от името на ректора доц. д-р Иван Марчевски. „През 20-те изтекли години ЗК „Лев Инс” непрекъснато се развива и укрепва, и в момента е лидер на пазара на автомобилното застраховане в България. Радвам се, че част от вашия просперитет се дължи на Стопанската академия, защото едни от най-добрите ни студенти решиха да се реализират във вашата компания”, заяви доц. Ерусалимов.
Приветствия по повод годишнината на компанията отправиха още Теодор Христов, заместник-председател на Българската асоциация на застрахователните брокери, зам.- генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, председателят на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов и др. 

Дългогодишните служители на компанията бяха отличени със статуетки и специални благодарности за професионализма и коректността през годините работа. Пищното тържество продължи с двуметрова шоколадова торта, която официално разрязаха изпълнителните директори на компанията Мария Масларова – Гъркова и Павел Димитров. Кулминацията на вечерта бе 6-минутната заря, която остави безмълвни всички присъстващи. За приказната атмосфера, танци и забавления допринесоха и изпълненията на прелестната малка Крисия и Любо Киров, както и шегите на актьора и музикант Александър Сано – водещ на събитието.

 
Още »

Международни студентски карти ISIC

Международните студентски лични карти ISIC (International Student Identity Card), издавани и разпространявани под егидата на UNESCO, са единственият световно признат документ, доказващ статут на учащ, който има ролята на пропуск за хиляди преференции, специално договорени за учащите в цял свят. DSK ISIC е кобрандирана карта, съчетаваща в едно функциите на три карти: международна студентска идентификационна карта ISIC, дебитна карта VISA на Банка ДСК с преференциална тарифа за студенти и карта за 50% намаление в националната мрежа на БДЖ.

Право да получат ISIC карта имат всички студенти, обучаващи се в редовна форма в ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър” и ОНС „доктор”. За издаване на картата е необходимо в съответната факултетна канцелария да се подаде заявление по образец и снимка. Заявлението е безплатно и е на разположение в книжарницата на Стопанска академия и факултетните канцеларии.

Притежателите на DSK ISIC картата ползват банкови преференции:

 • Достъп от всяка точка на света до финансови средства - плащане на стоки или услуги при търговци, теглене на пари в брой на банкомат или от гишета в банки.
 • Теглене на пари от банкомати на Банка ДСК без такса, както и ползване на преференциални такси в сравнение със стандартна Visa Electron на Банка ДСК.
 • Ползване на овърдрафт кредит, както и на специалните кредити за студенти на Банка ДСК.

Преференциите, от които могат да се възползват студентите в България, са над 1 000 в области като: забавления, пазаруване, спорт, красота и здраве, компютри и комуникации, услуги и др., а в чужбина преференциите са в около 40 000 обекта.

Подробна информация за ISIC картата и други преференции на: http://isic.bg

Още »

Стопанска академия сключи договор с македонския MIT University в Скопие

Следвайки политика за фокусиране върху партньорства с университети от балканските държави, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” сключи рамков договор за съвместна дейност с MIT University в Скопие, Република Македония. Договорът бе подписан в Свищов от ректора доц. д-р Иван Марчевски и зам.-ректора по международно сътрудничество проф. Роберт Димитровски – декан на един от осемте факултета и президент на Институт по управление на знанието (Скопие). 

„За мен е изключително важно създаването на контакти и партньорства с университети от най-близките ни балканските страни и приемам този договор като едно добро начало на бъдещо полезно сътрудничество”, каза ректорът на Стопанска академия преди да положи подписа си. Той подчерта, че образователният обмен е най-силния инструмент за сдружаване между хората и разрушаване на всякакви бариери и заяви, че амбицията на академичното ръководство е да задълбочава контактите с чуждестранните си партньори. Изразявайки задоволство от гостуването си в Свищов, проф. Димитровски заяви: „Това, че днес съм тук е най-доброто доказателство, че знанието няма граници, и че искаме да го практикуваме във всички сфери и на всички нива. Радвам се, че в институцията, която е една от най-старите за висшето образование в България, владее духът на разума и има силен екип, който знае как да движи напред Стопанска академия”.

Предметът на договора предвижда сътрудничество в областта на обучението на студенти, докторанти и специализанти от двете висши училища, в областта на научните и приложни изследвания, и при разработването на съвместни проекти. Сред основните направления са още сътрудничество при разработване на учебно-планова документация, обмен на преподаватели, обучаеми и специалисти, провеждане на научни форуми и съвместна издателска дейност, усъвършенстване подготовката на академичния състав и на учебно-материалната база. 

Освен двустранния договор за сътрудничество бе подписан и договор с Института по управление на знанието за участие на Стопанска академия в 11-то издание на международна конференция, която се организира от Института. Проф. Димитровски обяви пред присъстващите медии, че Свищовското висше училище е избрано за домакин на тазгодишното издание на конференцията, която ще бъде посветена на знанието в практиката и ще се проведе през м. декември. До момента, подкрепа за тридневния международен научен форум са заявили около 30 висши училища, факултети и институции от 12 държави.

Проф. Димитровски отправи покана към доц. Марчевски и неговия екип да гостуват в Скопие, а гостите пък получиха покана за участие в честването на 80-та годишнина от създаването на Стопанска академия през м. ноември.

Още »

Меморандум за сътрудничество подписаха Стопанска академия и Комисията за защита от дискриминация

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и председателят на Комисията за защита от дискриминация подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. По покана на доц. д-р Иван Марчевски в Свищов гостуваха председателят на Комисията – доц. д-р Ана Джумалиева и представители на нейния екип. В рамките на работна среща с академичното ръководство те обсъдиха сферите за ефективно сътрудничество и съвместна дейност. 

Основните направления, в които ще се осъществява сътрудничеството представи по време на пресконференция ректорът доц. Марчевски. Той поясни, че една от целите е да се осигури възможност за свищовските студенти да провеждат стажове в регионалните офиси и централното представителство на Комисията. Идеята е освен краткосрочни стажове и визити в рамките на учебния процес да се организират и преддипломни стажове за студенти, чийто профил на обучение се доближава в максимална степен до дейността на КЗД. Предвидени са и съвместни дейности по отношение на научни изследвания и проекти. Сред идеите за бъдещото институционално сътрудничество е разработване и лансиране на съвместна магистърска програма, в която да се осигури баланс между знания от сферите на икономиката, администрацията и управлението, правото и специфични области от сферата на дейност на КЗД. Приоритет на сътрудничеството ще бъде също и повишаване личната компетентност на преподавателите в проблематиката на защитата от дискриминация и защитата на индивидуалните права на хората, което по думите на ректора ще става все по-актуално. За целта ще се разчита на експертния капацитет на Комисията. Като „проект с дългосрочен хоризонт” определи доц. Марчевски подписания меморандум и подчерта, че планираните дейности ще бъдат в полза не само на академичната общност в Свищов, но и на КЗД, и на обществото като цяло. Доц. Джумалиева също изрази убеденост в необходимостта от този меморандум и благодари на академичното ръководство за инициирането на работната среща. „Вие правите крачка към нашата институция и ние ще ви окажем пълно съдействие и подкрепа за идеите, които инициирате. Радвам се, че можем да бъдем партньор на Стопанска академия”, заяви доц. Джумалиева и припомни, че зам.-председателят на КЗД е възпитаник на Свищовското висше училище. Тя сподели, че като независим специализиран орган по равнопоставеност, Комисията за защита от дискриминация осъществява и превантивна дейност, част от която са подобни инициативи и меморандуми. „Ние считаме, че студентите, които посещават нашата институция и участват в дейността на Комисията са нашите посредници сред обществото”, каза председателят на КЗД и поясни, че се предвижда стажовете за свищовските студенти да бъдат в рамките на 7-14 дни.

По повод предстоящото честване на 80-годишнината на Стопанска академия, доц. Марчевски подари на КЗД една от знаковите книги за Свищовското висше училище с история за създаването му, Дарителя и първите ректори. Ректорът отправи покана към доц. Джумалиева и екипа на Комисията за защита от дискриминация за участие в събитията, посветени на кръглата годишнина, които ще се състоят през месец ноември 2016 г. 

 
Още »

Първите новоприети в Стопанска академия получиха студентските си книжки минути след обявяване на резултатите от първото класиране

Първите новоприети студенти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за ОКС „бакалавър” получиха студентските си книжки минути след обявяване на резултатите от първото класиране. В годината, когато Свищовското висше училище навършва 80 години, случайно или не, осмицата присъства и в рождените дати на първите двама записани студенти. Велислава Великова от Свищов, родена на 8-ми март 1997 г., е първият записан студент за новата учебна 2016/2017 г. Приета е по първо желание – специалност „Финанси” в редовна форма на обучение, държавна поръчка с бал 28.83 (при максимум 30.00), кандидатствала с оценка от държавен зрелостен изпит. 

Веднага след нея се записа и роденият на 8-ми август 1997 г. Алекси Курдов от Търговище, който е първият студент, приет със сертификат от национално ученическо състезание по икономика, проведено в Стопанска академия. Участието му в състезание по „Управление на проекти” е първият повод да посети Свищов, но оказва се и съдбовен, защото решава, че ще кандидатства единствено в Стопанска академия. Избраната от него специалност е „Счетоводство и контрол” в редовна форма на обучение. Над 60 % от тазгодишните кандидат-студенти са от областите Плевен, София и Велико Търново. По-голямата част от кандидатствалите са избрали опциите да участват в класирането с оценка от матура и с конкурсен изпит, а по-малко са тези със сертификат от национални и международни олимпиади, и с пренесена оценка от изпит в друго висше училище. Още на първо класиране е реализиран 2/3 от планирания прием за новата учебна година, като се запазва тенденцията задочното обучение да е по-предпочитаната форма. 

Първокурсникът, приет с най-висок бал – 29.91 е Боряна Томова от София, избрала именно задочното обучение по спец. „Счетоводство и контрол”. Същата специалност е избора и на Димана Димитрова от Видин, приета с най-висок бал в редовна форма – 29.46. Специалностите „Финанси” и СК са най-предпочитаните и в двете форми на обучение. Според желанията на кандидатствалите за редовно обучение сред най-предпочитаните специалности са още „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”, „Международни икономически отношения”, „Маркетинг”, „Аграрна икономика”. При задочната форма предпочитанията са към „Застраховане и социално дело”, „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Публична администрация”, „Бизнес информатика”, „Стопанско управление”. 

Приетите на първо класиране, сред които са и няколко десетки студенти, избрали платената форма на задочно обучение, могат да се записват в Стопанска академия до 16-ти юли включително. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 18 юли, а от трето класиране – на 22 юли. До края на кандидатстудентската кампания в Свищов предстоят още две от предварително планираните месечни изпитни сесии – на 23 юли и на 27 август (събота от 13:00 ч.). Поради големия брой средношколци, които ще се явят повторно на държавен зрелостен изпит в края на месец август 2016 г., СА „Димитър А. Ценов” ще обяви допълнително класиране за запълване на незаетите места (в случай на налични такива) и през месец септември. Тогава те ще могат да кандидатстват в ОКС „бакалавър” за редовно обучение по държавна поръчка и платена форма, и в задочна форма на обучение срещу заплащане.

 
Още »

Нови 150 възпитаници на Стопанска академия се присъединиха към Алумни асоциацията на Свищовското висше училище

Нови 150 възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се присъединиха към Алумни асоциацията на Свищовското висше училище. Проведените в рамките на месец другарски срещи на различни випуски и специалности дадоха възможност на бившите възпитаници да се срещнат отново в любимата Алма матер. По традиция, те бяха посрещнати в аулата от представители на ръководството, а със съдействието на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността им беше осигурена възможност да се облекат с академични тоги и шапки. 

По-голямата част от бившите възпитаници на Свищовската академия си организират другарските срещи на всеки 5 години, но има и такива, които се срещат всяка година. За да отпразнуват заедно 45 години от дипломирането си, в Академията се събраха близо 70 души, завършили специалностите „Счетоводна отчетност”, „Финанси”, „Застраховане” и НОУБ, които създадоха нов алумни клуб „Випуск 1971”. Техни колеги от следващия випуск пък, които се срещат всяка година на различни места, при тазгодишната си среща в Свищов се присъединиха към учредения преди време клуб „Випуск 1972”. Освен, че си припомниха „доброто старо време” в родната Алма матер, те отпътуваха заедно от Свищов на тридневна екскурзия до делтата на р. Дунав.

Нови два алумни клуба учредиха по време на другарските си срещи и дипломиралите се преди 20 години в специалностите „Финанси” и „Маркетинг и планиране”. В аулата на Академията те дискутираха проблеми на висшето образование в България, коментираха как стои в момента Стопанска академия на образователния пазар и как да става все по-атрактивна и привлекателна за младите хора. Една от присъстващите възпитанички сподели, че в същия ден, когато чества 20 години от дипломирането си, е записала дъщеря си за студент в Свищовското висше училище. По време на срещите бившите възпитаници показаха, че се вълнуват от настоящето и бъдещето на Стопанска академия, а с добрата си кариерна реализация продължават да изграждат и поддържат нейния имидж. Голяма част от тях заявиха желание да участват в различни прояви от академичния живот, ангажираха се да бъдат лектори пред настоящи студенти или техни ментори по време на практики. 

Емоциите от това, че са със своите колеги и любими преподаватели от студентските си години в неповторимата атмосфера на родната Алма матер, възпитаниците на Стопанска академия от различните випуски запечатаха в множество снимки – при ритуалното хвърляне на шапки, на бюрото на Димитър Ценов в академичния музей, при поднасянето на цветя пред паметника на Дарителя, пред емблематичната за Свищов сграда на ректората с красиво художествено осветление. 

 
Още »

Уважаеми колеги,
Имаме удоволствието да Ви поканим за участие в междууниверситетска кръгла маса за докторанти на тема "Проблеми на регионалната интеграция и международния бизнес", която ще се проведе на 16 септември 2016 г. (петък) от 10.00 часа в Учебен корпус "ЮГ" на Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов. 
Заявките за участие се изпращат на адрес: mio@uni-svishtov.bg.
 
Покана Заявка за участие
 

 

Още »


Уважаеми колеги,
Представяме на Вашето внимание

„КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2016 Г.“

обявен от Фонд „Научни изследвания” към МОН. Целта на процедурата е да насърчи провеждане на качествени фундаментални научни изследвания и получаване на високи научни постижения.

На сайта на Фонда са достъпни:

 • Поканата за конкурса
 • Насоките и методиката за оценкатa
 • Образците на документите за кандидатстване
 • Допълнителни документи
 • ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ВЪВ ВРЪЗКА С КОНКУРСА

Срок за подаване на проектните предложения:
Проектните предложения се представят до 17 часа на 05.09.2016 г. в деловодството на Фонд "Научни изследвания", гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 239Б, ет.3, на хартиен и електронен носител.

Подробна информация може да намерите на https://www.fni.bg/?q=node/463

Още »


Уважаеми колеги,
Представяме на Вашето внимание

„КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА МЛАДИ УЧЕНИ– 2016 Г.“

обявен от Фонд „Научни изследвания” към МОН. Целта на процедурата е да насърчи провеждане на качествени фундаментални научни изследвания от млади учени, повишаване квалификацията им и получаване на високи научни постижения.

На сайта на Фонда са достъпни:

 • Поканата за конкурса
 • Насоките и методиката за оценка
 • Образците на документите за кандидатстване
 • Допълнителни документи
 • ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ВЪВ ВРЪЗКА С КОНКУРСА

Срок за подаване на проектните предложения:

Проектните предложения се представят до 17 часа на 05.09.2016 г. в деловодството на Фонд "Научни изследвания", гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 239Б, ет.3, на хартиен и електронен носител.

Подробна информация може да намерите на https://www.fni.bg/?q=node/464

Още »

През 2016 година се навършват 80 години от основаването на Стопанска академия "Димитър А. Ценов". За да отбележим тази достойна годишнина, ние от Алумни клуб МИО организираме пореден годишен фотоконкурс, този път под надслов "Около света за 80 дни". Нашето желание е да демонстрираме способността на студентите и възпитаниците на специалностите към катедра "Международни икономически отношения" при Стопанската академия да се интегрират успешно в международната среда - свободно да пътуват, общуват, работят, и да се забавляват.
Снимките на победителите ще бъдат използвани при изработване на рекламен календар на клуба. Времето за провеждане на конкурса е от 1 юли до 18 септември 2016 година, или точно 80 дни до началото на учебната година за редовните студенти, която започва на 19 септември.

Правила за участие в конкурса:
1. В конкурса могат да участват всички настоящи студенти и възпитаници от специалностите към катедра „МИО“. Снимките могат да бъдат изпращани като:
2. Всеки участник може да предложи до 5 снимки.
3. Краен срок за подаване на снимки за участие: 18 септември 2016 година.
4. На всички снимки трябва да присъства участникът в конкурса. Те трябва да са снимани на:
 • емблематично място, което по възможност да показва къде е направена снимката, или
 • работното място / в работна обстановка, които да показват компанията/организацията, в която е зает авторът на снимката.
5. Поощрява се участието на снимки, на които:
 • присъстват няколко студенти или възпитаници на специалността;
 • присъства абревиатурата на специалността - "МИО" - изписана или показана по подходящ начин.
6. Всяка снимка трябва да бъде придружена от следната информация, изписана на български език:
 • имената на участника;
 • курс, година на следване или завършен випуск;
 • мястото и датата на заснемане;
 • кратко описание на снимката, или любима сентенция (мисъл, мото) на автора.
7. Ще бъдат излъчени 12 победители, разделени в две категории: „Най-много харесвания във Фейсбук“ и „Избор на Борда на алумни клуб МИО“. 
8. Участниците в конкурса гарантират, че са завършили или в момента са записани в специалност „Международни икономически отношения” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” Свищов,  че са носители на авторските права, правата за публикация на снимките, с които участват, както и, че освобождават организаторите на конкурса от претенциите на трети лица.
9. Участниците в конкурса се съгласяват снимките им да бъдат използвани безвъзмездно за рекламните цели на клуба в интернет и на печатни носители.
10. Организаторите запазват правото си да не допускат до участие в конкурса снимки, които са: без необходимите технически и сюжетни качества, извън темата на конкурса или в противоречие с общоприетите морални норми.
11. С изпращането на снимките участниците декларират, че са запознати с регламента на конкурса и го приемат.
 
Можете да следите конкурса на facebook.com/MIOcontest и на страницата на Алумни клуба на адрес alumnimio.club

Още »

Уважаеми студенти-първокурсници!
От 11.07.2016 год. (понеделник) до 09.09.2016 год. (петък) в отдел „Студентска политика” (позициониран до офиса на Общинска банка АД) ще се приемат документи за настаняване в студентско общежитие за учебната 2016/2017 год. 
 
Пълен списък на набора от изискуеми документи за тази цел, може да намерите ТУК.
 
Още »

Свищовски студенти участваха в международна конференция, посветена на митническо сътрудничество

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в международна студентска конференция на тема „Младежки диалог – изграждане на капацитета чрез засилване на международното митническо сътрудничество”. Ежегодно, Международната мрежа на митническите университети (INCU) организира научни форуми, посветени на митническия контрол. Тази година международната студентска конференция се проведе в град Габала, Азербайджан. Домакини на събитието бяха Държавният митнически комитет на Република Азербайджан и Регионалният офис на INCU в Баку. 

В конференцията участваха представители на митническите администрации и на университети от над 20 страни от цял свят (Германия, Австрия, Полша, Русия, Турция, Македония, Словения, Беларус, Украйна, Виетнам, Китай, Корея, САЩ, Азербайджан, България, Холандия, Унгария, Литва, Узбекистан и др.). Стопанска академия, която е единственото висше училище в България, член на INCU, бе представена от Антоан Славчев и Апостол Шейтанов – третокурсници от специалност „Стопански и финансов контрол”. В делегацията от страната ни бяха още двама студенти и преподавател от Икономически университет – Варна. 
Изнесените в рамките на тридневния форум доклади бяха фокусирани върху актуални тематични направления, свързани с митническата дейност: международна търговия; укрепване на митническия капацитет; анализ и управление на митническия риск; електронни митически услуги за улесняване на търговията. 

Свищовските студенти представиха на английски език своя доклад на тема „Анализът на риска в митническия контрол – теоретични аспекти”. В презентацията си, те акцентираха върху това как след предварително събирана и обработвана информация за международния стокооборот, митническите органи вземат решение относно вида, обхвата и обема на извършваната от тях контролна дейност. За своето представяне, възпитаниците на Стопанска академия получиха поздравления лично от Михайл Кашубски – ръководител на Международната мрежа на митническите университети. 

 
Още »

Стопанска академия подновява сътрудничеството си с румънския университет „Валахия”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” поднови сътрудничеството си с Университет „Валахия”, Румъния в областта на образователната и научно-изследователска дейност. След поредица работни срещи, ректорите на двете висши училища – доц. д-р Иван Марчевски и доц. д-р Калин Орос, подписаха в Свищов договор по програма Еразъм+, а в румънския град Търговище парафираха двустранен рамков договор за сътрудничество. 

В работните срещи участваха още зам.-ректори, декани на факултети, ръководители на сходни катедри, директори на центрове. Основните теми при разговорите бяха свързани с мобилности на студенти, докторанти и административен персонал. Коментирана бе промяна в учебните планове за докторанти в румънския университет с цел въвеждане на кредитната система при обучението им. След преподписването на договора по програма Еразъм+ е увеличен броя на мобилностите за преподаватели, персонал и студенти, въведени са възможности и за Eразъм+ практики на студенти и докторанти. Участниците в работните срещи обсъдиха и въпроси, свързани с научните издания на двете висши училища, възможностите за публикации, участия в редакционни съвети, в съвместни научни инициативи и проекти.

Представителна група от факултета по наука и технологии в румънския град Александрия към университет „Валахия”, водена от декана доц. д-р Йоана Панагорец, коментира със свищовските си колеги допирни точки при обучението на студенти по програми, свързани с туризъм, аграрна икономика, бизнес информатика и публична администрация. Коментирана бе и предстоящата международна конференция, която се организира съвместно от три партньорски университета – Стопанска академия, Университет „Валахия” и Университета на Риека в хърватския град Риека, която ще се проведе в Александрия през май 2017 г. 

 
Още »

Мениджър, инженер и лекар са първите магистри, записани при новия прием в Стопанска академия

Стартът на есенния прием на кандидат-студенти в ОКС „магистър” за учебната 2016/2017 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе поставен с организираните за първи път информационни дни за магистри. Тридневната проява (28, 29 и 30 юни) откриха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Марияна Божинова и директорът на академичните центрове за магистърско обучение в редовна и в дистанционна форми доц. д-р Драгомир Илиев. 

Първите по рода си информационни дни за магистри дадоха свобода на обучаващите катедри индивидуално да решат как и по какъв начин да представят на своите щандове развиваните от тях магистърски програми. Чрез иновативни методи и креативни идеи, катедрите представиха богатото портфолио от магистърски програми и част от своите възпитаници, реализиралите се в страната и в чужбина. 

Лице в лице преподаватели и кандидат-магистри от Стопанска академия и от други висши училища и колежи коментираха обучението по съответните дисциплини, учебни планове и материали, възможности за професионална реализация в сферата на икономиката, администрацията и управлението. Само час след обявяване началото на приема, първия кандидат-магистър беше записан за студент по магистърска програма „Мениджмънт на търговската дейност”. Той е от София, завършил е бакалавърска степен в УНСС, а в Свищов е избрал да се обучава в дистанционна форма. Веднага след него се е записал и първият неикономист – машинен инженер от Несебър, който е избрал същата магистърска програма и форма на обучение в Стопанска академия. Първата приета дама е лекар от Велико Търново, записана в МП „Здравен мениджмънт”, а първият колежанин е от Пловдив и е избрал МП „Бизнес администрация”. 

Информационните дни за магистри се провеждат в трите дни на държавните изпити в Стопанска академия за бакалаври, което дава възможност на завършващите първата степен на своето висше образование веднага да кандидатстват и за следващата образователно-квалификационна степен. Освен това, записаните в рамките на тридневната проява студенти в дистанционна форма ползват 10 % отстъпка от първата семестриална такса. Пръв от тази възможност се възползва Огнян Танев от Никопол, който след като получи оценка 6.00 на държавния изпит записа дистанционна магистратура по „Корпоративен мениджмънт”. Дистанционната форма на обучение е предпочетена и от първите две дами записали се също в първия ден на приема веднага след държавния си изпит – с отлични оценки и среден успех от следването 5.98, те са избрали магистърските програми „Застраховане” и „Банков мениджмънт”. 

Информационните дни за ОКС „магистър” в Стопанска академия са отворени за всички заинтересовани лица, независимо дали са или не са възпитаници на Свищовската Алма матер. Щандовете, обособени във Факултетния корпус са на разположение на посетителите от 08:00 до 17:00 ч. без прекъсване до 30 юни включително. Актуална и подробна информация за предлаганите 42 магистърски програми в редовна и в дистанционна форми на обучение, начина и сроковете за кандидатстване се публикува и на сайта на Стопанска академия в раздел „Прием 2016”.

 
Още »

Уважаеми колеги,
Офисите на ЦЕНТЪР ЗА МАГИСТЪРСКО ОБУЧЕНИЕ и ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ са преместени в сградата на „Факултетски корпус“, етаж 1, ляво крило.
Офисът на „СТУДЕНТСКА ПОЛИТИКА“, откъдето може да получите подпис в обходната бележка, е преместен до офиса на Общинска банка.
Горепосочените отдели ще работят без прекъсване от 8:00 ч. до 17:00 ч. в рамките на Информационните дни на ОКС „магистър“ (28-30 юни 2016 г.).
Приемът на документи за ОКС „магистър“ за 2016 г. се провежда във фоайето на Студентски дом на културата, който се намира между офиса на Кандидатстудентски център и Общинска банка.
 
Още »

Чествахме 139 години от освобождението на Свищов

Представители на академичната общност участваха в честването на 139 години от освобождението на Свищов. В местността „Паметниците”, където в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. руските войски правят десант и започват освободителния поход на Руско-турската война, днес бе отслужена панихида и се състоя церемония по полагане на венци и цветя. Сред официалните гости на честването бяха Якуб Флашински – II Секретар в посолството на Република Полша в България, народни представители, зам.-ректорът проф. д-р Марияна Божинова, ръководители на институции, почетни граждани. Слово за освобождението на Свищов – първият свободен български град, прочете кметът Генчо Генчев. 

Стихове, тържествени слова, патриотични песни и военни почести припомниха, че пътят на свободата и независимостта на България, преминал през Плевен, Шипка, Шейново и Стара Загора, е започнал от Свищов. „139 лета Свищов пристъпва към белите паметници за да се поклони пред безсмъртното дело на загиналите за българското избавление – изстрадано, заслужено и свято”, подчерта водещият като припомни, че блестящо проведения десант край Свищов е един от най-известните и успешни във военната история на света изобщо. В кръвопролитните битки край Свищов загиват над 800 души от участвалите български, руски, румънски, полски, сръбски и фанландски войни. Безсмъртното им дело е увековечено с паметници, чието изграждане започва веднага след войната през 1878 г. със средства в размер от 165 хиляди рубли, отпуснати от руския император. Много скоро, тук край Свищов са издигнати седем обелиска, изработени в мраморна работилница в град Одеса.

Венци и цветя пред паметниците поднесоха официалните лица, политически партии, НПО, ученици, граждани. От името на академичната общност в Свищов венец поднесоха студенти и зам.-ректорът проф. Божинова.

 
Още »

Уважаеми колеги,
получено е съобщение за предоставяне на изследователски стипендии за европейски и японски изследователи. Кандидатите трябва да притежават най-малко магистърска степен, придобита в последните десет години. Приемат се предложения за изследователски проекти във всички области.  Изследователи от Европа могат да провеждат изследване в Япония, както и японски учени – в Европа. Срок за подаване на формите за кандидатстване – 15.09.2016 г. Повече подробности можете да прочетете на адрес: https://forms.canonfoundation.org/register.php
 
Още »

Уважаеми Колеги,
Катедри „ Правни науки и екология“ и „Аграрна икономика“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов има удоволствието да Ви покани за участие в Кръгла маса на тема „Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и агробизнеса в Република България – икономически и правни проблеми“, която ще се проведе на 27 октомври 2016 г. от 09.30 часа в „клуб Салве“.
На научния форум са поканени учени, академични преподаватели, докторанти, студенти, представители на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ , Аграрния бизнес и асоциации на земеделски производители.
 
Допълнителна информация: Раздел конференции
Още »

Уважаеми студенти, 
Отдел битово обслужване/ССО, Ви уведомява, че в студентски общежития № 1 /намиращо се до СА“ Димитър А. Ценов “/ и студентско общежитие № 8 /позиционирано в студентски град/ има свободен леглови фонд за студенти – редовна и задочна форма на обучение, придружаващи ги неучащи членове на техните семейства или съжителстващи с тях лица и неучащи лица, пребиваващи на територията на гр. Свищов във връзка с осъществяване дейността на Академията / учебен процес, изпити, държавни изпити, защита на дипломни работи и др./
 
Цената на нощувката за едно легло се определя в размер, както следва:
1. При настаняване в студентски блок № 1 – 10,00 лв. /с ДДС/
2. При настаняване в студентски блок № 8 –   6,00 лв. /с ДДС/
 
Стойността на нощувките, съобразно продължителността на престоя се заплаща при настаняване в съответното студентско общежитие.
 
Телефон за контакти:
 
Управител студентски блок № 1: Митка Расимова GSM: 0889404496
Управител студентски блок № 8: Елка Никифорова GSM: 0889404483
 
Студентските общежития № 1 и № 8 са реновирани, с ново обзавеждане и самостоятелни санитарни възли.
 
 
 
                                                         Екип на 
Отдел битово обслужване/ССО
 
 
Още »

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКО ЕСЕ по Проект № 22-2016 „Приобщаващият бизнес – инструмент за намаляване на бедността и социално включване”, финансиран със средства от държавната субсидия за присъщата на СА „Д. А. Ценов" научна дейност по Наредба № 3/27.11.2015 г. на МОН.
В международния конкурс могат да участват студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен по икономика, управление и администрация и други свързани с темата направления.
 
Тематични направления:
1. Приобщаващ бизнес и устойчиво развитие
2. Приобщаващ бизнес  и намаляване на бедността
3. Маркетинг и дистрибуционни канали за приобщаващ бизнес
4. Социално предприемачество и приобщаващ бизнес
5. Организации с нестопанска цел и приобщаващо развитие
6. Верига на доставките, справедлива търговия и приобщаващ бизнес
7. Равенство между половете, разнообразие на работните  места и приобщаващ бизнес
8. Приобщаващ бизнес и набиране и развитие на таланти 
9. Отговорно лидерство и приобщаващ бизнес
10. Глобализация, културно многообразие и приобщаващ бизнес
11. Приобщаващ бизнес и иновации
12. Какво прави приобщаващият бизнес уникален и отличителен?
13. Ако ви се налага да разработите своя собствена дефиниция за приобщаващ бизнес, каква би била тя? Какво е уникалното в определението ви?
14. Как приобщаващият бизнес може да помогне в кризата  с бежанците в Европа?
15. Какви идеи имате за нов приобщаващ бизнес във вашата страна?

Правила на конкурса:
1. Обем на есето до 3600 знака или 2 стандартни страници (А4, TNR 14 pt, 1.5  lines). В срок до   15 септември 2016 г. есето следва да бъде изпратено на адрес: essay_inbus_pov@uni-svishtov.bg
2. Всеки автор може да участва с едно есе. Авторите следва да посочат име, презиме и фамилия, университет, специалност, курс, факултетен номер и адрес за обратна връзка.
3. Есетата ще бъдат оценявани от жури от преподаватели на Стопанска академия „Д. А. Ценов" – Свищов и от чуждестранни университети, участващи в проекта. Успешно класиралите се участниците в конкурса ще получат сертификати за участие, а есетата ще бъдат публикувани на CD с ISBN.
4. Официални езици: български и английски.
 
Още »